Najnovije

KURTI PROVOCIRA RUSIJU: ''Kosovo je za Putina igla koja koči njegov projekat''

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti kaže da će ruski predsednik Vladimir Putin ciljati i nove sukobe i da su zbog toga Zapadni Balkan uopšte, a posebno (Samoproglašeno) Kosovo, u opasnosti, prenosi Reporteri.

Aljbin Kurti (Foto: jutjub)

Kurti kaže da "despotski ruski predsednik" zahteva novu konferenciju na Jalti.

"Ovo zahteva rat, i jeste, ali zahteva i širenje sukoba van Ukrajine, a to još nije uradila. Moj utisak je da Putin želi da sedne za pregovarački sto sa predsednikom SAD Bajdenom, a ne sa predsednikom Ukrajine Zelenskim. NJegov cilj je nova konferencija na Jalti, Jalta 2, u kojoj bi bile podeljene interesne sfere i na taj način bi Ruska Federacija imala za cilj da kompenzuje raspad Sovjetskog Saveza. Stoga, budući da će ciljati i nove sukobe, Zapadni Balkan uopšte, a posebno (samoproglašeno) Kosovo, jesu u opasnosti", naveo je Kurti u intervjuu za AFP.

On je dodao da je nekada Putin pominjao Kosovo jednom mesečno, a sada nekoliko puta nedeljno što jasno govori da je (samoproglašeno) Kosovo "igla za koju smatra da koči njegov projekat".

Naveo je da je Putin dva meseca "nakon oslobođenja Kosova" u avgustu 1999. godine postao premijer Rusije, da je 2001. posetio ruske trupe na prištinskom aerodromu, kao i da je Južnu Osetiju i Abhaziju pripojio Gruziji, tačno u godini kada je (samoproglašeno) Kosovo proglasilo nezavisnost, dok je nedelju dana nakon proglašenja nezavisnosti (samoproglašenog) Kosova potpisan sporazum između Srbije i Ruske Federacije o Naftnoj industriji Srbije i skladištu gasa u Banatskom Dvoru u Vojvodini.

"Od 250 poslanika u Skupštini Srbije, 151, odnosno više od 60 odsto, nalazi se u grupi prijateljstva Srbija – Ruska Federacija. U Skupštini (samoproglašenog) Kosova ima desetak poslanika u grupama prijateljstva sa različitim državama. Dakle, tamo je preko 60 odsto parlamenta u grupi prijateljstva sa Ruskom Federacijom. Dodajte ovome da je Rusija veoma aktivna u Srbiji više od jedne decenije, posebno sa 'Ruskim humanitarnim centrom' kako ga zovu u Nišu i Sputnjikom, koji ima regionelno sedište u Beogradu.  Treba biti veoma oprezan, ali ih se nikada nećemo plašiti", rekao je Kurti.

O koncentracionom logoru u Donbasu pročitajte OVDE.

Izvor: Kosovo onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA