Najnovije

NEZAUSTAVLJIVO NAPREDUJU: Oslobođena Volnovaha, uništeno preko 3.200 ukrajinskih vojnih objekata (VIDEO)

Trupe Donjecke Narodne Republike oslobodile su grad Volnovaha, saopštio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Foto: Ministarstvo odbrane Rusije

Kako je dodao, takođe su pod kontrolom naseljena mesta Olginka, Velika Anadol, Zeleni Gaj, a trupe DNR su napredovale još šest kilometara.

Konašenkov je naglasio da su „jedinice Narodne milicije DNR nastavile da stežu obruč oko Marijupolja, te da je napredak iz istočnog, severnog i zapadnog pravca 800 metara.

Ujutro 11. marta, visokopreciznim oružjem dugog dometa izveden je napad na ukrajinsku vojnu infrastrukturu. Onesposobljeni su vojni aerodromi u Lucku i Ivano-Frankovsku, saopštio je ruski vojni resor.

Tokom protekla 24 časa borbena avijacija i snage PVO oborile su tri ukrajinska helikoptera Mi-24, osam bespilotnih letelica, uključujući pet dronova„Bajkraktar TB-2“, dodaje se u saopštenju. Operativno-taktička i vojna avijacija uništila je 107 objekata ukrajinskih Oružanih snaga, među kojima i šest komandnih mesta i komunikacionih centara, 14 skladišta municije i 11 mesta sa vojnom tehnikom.

Takođe se navodi da je ruski udarni dron „Forpost“ visoko preciznom municijom uništio uporište ukrajinskih nacionalista.

Od početka ruske specijalne vojne operacije onesposobljeno je više od 3.213 objekata vojne infrastrukture Ukrajine, dodao je Konašenkov.

Kako je precizirao, uništeno je 98 aviona, 118 bespilotnih letelica, 1.041 tenk i druga borbena oklopna vozila, 113 višecevnih bacača raketa, 389 artiljerijskih oruđa i minobacača, 843 jedinice specijalnih vojnih vozila.

Konašenkov je dodao da Oružane snage Rusije nastavljaju ofanzivne operacije, te da su izašle na liniju Petrovsko-Evgenovka-Oktjabrska. Trupe su napredovale 17 kilometara.

„Mala pobeda“

Portparol Narodne milicije DNR Eduard Basurin rekao je da je oslobađanje Volnovahe mala pobeda koja će dovesti do uspostavljanja kontrole u Marijupolju.

„Zauzeto je uporište ukrajinske vojske koji se nalazio između Donjecka i Marijupolja, otpor je bio veoma ozbiljan. Ali to je mala pobeda koja će dovesti do velike pobede zauzimanja Marijupolja“, rekao je Basurin za televizijski kanal „Rusija 24“.

Kako je dodao, sada će biti slomljen duh ukrajinske vojske, jer su se uverili da im niko neće doći u pomoć.

On je dodao da trupe DNR kontrolišu preko 80 naseljenih mesta.

Basurin ističe da još 35-40 odsto teritorije DNR kontroliše ukrajinska vojska.

Ruska vojska počela je da gađa ukrajinske snage precizno navođenim artiljerijskim mecima 2K25 Krasnopolj. O čemu se tačno radi pogledajte OVDE.

Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA