Najnovije

SMRTNO PRECIZNO: Rusi počeli da gađaju Ukrajince laserski navođenim raketama! (FOTO/VIDEO)

Ruska vojska počela je da gađa ukrajinske snage precizno navođenim artiljerijskim mecima 2K25 Krasnopolj.

Foto: Jutjub

Juče je objavljen snimak na kojem se vidi kako ruske trupe utovaruju granate Krasnopolj u samohodnu artiljeriju 2S3 kalibra 152 mm, a zatim granatiraju ciljeve u Ukrajini.

Ovo je prvi put da je ovaj sistem naoružanja primećen u Ukrajini od početka ruske specijalne vojne operacije u zemlji 24. februara.

Krasnopolj, koji je vođen poluaktivnim laserom, može biti ispaljen iz većine artiljerijskih topova kalibra 152 mm. Artiljerijski metak ima domet od 20 do 30 kilometara i može da pogodi svoje ciljeve sa izuzetnom preciznošću.

Laserski označivač na kopnu se obično koristi za osvetljavanje ciljeva za rakete Krasnopolj. Za taj zadatak mogu se koristiti i posebno opremljeni dronovi.

Ruska vojska i njeni saveznici su poslednjih nekoliko godina sa velikim uspehom koristili bombe Krasnopolj u Siriji. Precizno navođeni meci naneli su velike gubitke militantima, posebno kada su dronovi korišćeni za otkrivanje i osvetljavanje ciljeva.

Krasnopolj će omogućiti ruskoj vojsci da gađa ukrajinske snage u urbanim područjima sa visokom preciznošću sa bezbedne udaljenosti i bez izazivanja kolateralne štete. Visokoeksplozivna bojeva glava te metke ima samo između 6,50 i 11 kilograma.

Konstruktorski biro za instrumente KBP-a koji proizvodi Krasnopolj razvio je slične precizno navođene metke, poput minobacača Kitolov-2 i 2M i artiljerijske granate koje se mogu ispaljivati iz 120 odnosno 122 topa.

Predsednik Čečenije Ramzan Kadirov govorio je o napredovanju čečenskih specijalnih snaga u Ukrajini i osvajanju nacističkih utvrđenja u šumskoj oblasti od strane specijalnih snaga pod vođstvom Huseina Mežidova. Više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA