Najnovije

ČOVEČANSTVU ZBOG UKRAJINE PRETI GLAD: Nema pozitivnih prognoza

U slučaju prestanka isporuka pšenice iz Rusije i Ukrajine, jedan broj regiona u svetu suočiće se sa nestašicom hrane i glađu, piše Gardijan.

Pšenica (Foto: Pixabay)

Zbog ukrajinske krize, svet je suočen sa naglim rastom cena hrane, uporedivim sa situacijom posle svetske finansijske krize 2008. godine. Prekid snabdevanja iz Rusije i Ukrajine preti da pogorša trenutnu situaciju.

Prema rečima glavnog ekonomiste Svetskog programa UN za hranu Arifa Huseina, posledice ukrajinske krize pogodiće i druge delove sveta.

„Cene žitarica i nafte ubrzano se približavaju, pa čak i prevazilaze pokazatelje koji nisu primećeni od krize hrane i goriva 2008. godine“, objasnio je stručnjak.

List podseća da su cene hrane širom sveta rasle i pre zaoštravanja situacije u Ukrajini. Kao razlozi navode se klimatska kriza i pandemija korona virusa. Sada su ovi faktori dodali rizik od prekida setvene kampanje u Ukrajini i privremenu zabranu izvoza žitarica iz Rusije.

Sada Ukrajina čini deset odsto svetskih zaliha pšenice i 15 odsto tržišta kukuruza. Rusija je najveći izvoznik žitarica i jedan od lidera u izvozu semena suncokreta. Istovremeno, 40 odsto zaliha pšenice iz crnomorskog regiona ide na Bliski istok i Afriku, gde su cene hrane već naglo porasle.

Predsednik Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj Žilber Unbo upozorio je da bi tekuća kriza mogla ograničiti nabavku ključnih useva i dovesti do povećanja cena hrane i gladi.

„Ovo bi moglo da ugrozi globalnu bezbednost hrane i pojača geopolitičke tenzije“, dodao je Ungbo.

Posledice će biti posebno teške za one koji se već muče da prehrane svoje porodice, naglasio je on.

Preteću krizu s hranom pogoršavaju prirodni faktori: prošle godine Kanada, jedan od lidera u izvozu žitarica, suočila se sa sušom i vrućinom, slični problemi su primećeni u Latinskoj Americi, Sjedinjene Države su pogodili šumski požari i druge katastrofe, a Australija sada strada od poplava čije posledice utiču na poljoprivredu u budućnosti.

Istočna Afrika je sada najbliža gladi – u regionu Roga Afrike, tri kišne sezone uništile su useve i izazvale ogroman gubitak stoke, a nedostatak vode i pašnjaka je doveo do sukoba među zajednicama, a prognoze su do sada samo negativne, rekao je regionalni direktor Svetskog programa UN za hranu u istočnoj Africi Majkl Danford.

„Usevi umiru, stoka umire, a glad se pojačava kako su suše koje se ponavljaju pogodile Rog Afrike. Situacija zahteva hitnu humanitarnu akciju i stalnu podršku za izgradnju otpornosti zajednica za budućnost“, upozorio je on.

Ranije je analitičar nemačke Komercbanke Karsten Frič najavio pojavu gladi u Africi i na Bliskom istoku zbog poremećaja u snabdevanju pšenicom iz Rusije i Ukrajine, kao i rekordnog smanjenja svetskih rezervi žitarica.

Šta se događa u Ukrajini, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA