Najnovije

ZAŠTO BAŠ SLOVO Z? Tumačenje simbola ruske operacije u Ukrajini

Latiničko slovo Z sada se može naći na zgradama, automobilima, društvenim mrežama i majicama i ne zna se da li je to nastalo spontano ili je marketinški osmišljeno

Operacija Z (Foto: Russkaя Vesna)

Misteriozno latiničko slovo Z, koje se nalazi na ruskim oklopnim transporterima i drugim vojnim vozilima, čije su se fotografije počele pojavljivati pre tri nedelje na društvenim mrežama – postalo je simbol ruske intervencije u Ukrajini.

Na kraju se ispostavilo, prema rečima vojnih stručnjaka, da je to jednostavno oznaka pripadnosti određenoj jedinici mada je na društvenim mrežama bilo tumačenja da su na taj način vozila označena kako ne bi greškom pala pod vlastitu paljbu.

Neki su tvrdili da je to početno slovo prezimena ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, a drugi da su u pitanju oznake regija iz kojih dolazi vojska. Uglavnom, slovo Z sada je u Rusiji i među onima koji je podržavaju u ratu protiv Ukrajine postalo simbol podrške. Na društvenim mrežama korisnici svoje naslovne fotografije prekrivaju ovim slovom, može se naći u obliku grafita na zgradama, a reporter Rojtersa piše da se u Rusiji pojavljuje na autobuskim stanicama, putokazima, automobilima...

Da li je ovo samo dovitljivost onih koji podržavaju Rusiju ili su neki stručnjaci za marketing uzeli stvar u svoje ruke, tek ova pojava je postala široko rasprostranjena. Prednost je u javnom životu preuzeo simbol Z iako je korišteno i latiničko slovo V. Al džazira piše da se veliki znak koji prikazuje slovo Z s haštagom „Ne napuštamo svoje” može videti i na ulicama Sankt Peterburga, drugog najvećeg ruskog grada.

Dve nedelje nakon napada ruskih snaga rusko ministarstvo odbrane je promovisalo simbole i objavilo promotivni video pod nazivom „Z heroji”, koristeći V i Z da bi iskazali reči za hrabrost, herojstvo i snagu. U postu na „Instagramu” ministarstvo je napisalo da slovo „Z” znači „Za pobedu”.

Majice s logom „Z” prodaju se u onlajn prodavnicama i na sajtu državne televizije RT. Rojters je preneo vesti lokalnih medija da se slovo Z može videti na prednjoj strani kolica u Amurskom regionu, a rudarska oblast Kuzbas sada svoje ime piše latiničkim Z umesto ruskog ćiriličkog.

Kao što zapadne prestonice svoje uočljive zgrade osvetljavaju bojama ukrajinske zastave, sada je primećeno da lokalne vlasti severnog arhangelskog regiona zgradu skupštine noću osvetljavaju „crtajući” Z. Naime, oni ostave uključena svetla u prostorijama tako da, kada se gleda spolja, ona čine slovo Z.

„Svaki poduhvat u ovom pravcu je dobar, ispravan i ima svoju simboliku. Slova Z i V su simboli”, rekao je Ivan Žernakov, koga je sajt „29.ru” predstavio kao zvaničnika zaduženog za pitanja mladih i patriotsko vaspitanje u regionu Arhangelska. „To je simbol jedinstva naroda. On simbolizuje podršku našim oružanim snagama, podršku odlukama predsednika i osmišljen je da nas ujedini u ovoj teškoj situaciji. Otuda parole ’Za pobedu’, ’Za jedinstvo’, a V je tradicionalni simbol pobede”, rekao je Žernakov. Pre toga su na stadionu „Dinama” desetine ljudi razvile džinovsku rusku trobojku i automobilima načinili slovo Z. Nalepnice i panoi sa ovim slovom vidljivi su svuda.

Na sajtu ovog portala podseća se da je podrška Rusiji u slučaju Ukrajine ogromna. Kada je Vladimir Putin najavio početak vojne operacije 24. februara, u Arhangelsku je održan antiratna akcija kojoj je na ulicama prisustvovalo oko 70 ljudi. Neki od njih su privedeni. U gradu je 27. februara održano još jedno okupljanje, na koje je došlo oko dvadesetak ljudi, od kojih je nekolicinu policija opet privela.

Al džazira podseća da je podrška ruskoj intervenciji uočljiva i na sportskim podijumima. Ruski gimnastičar Ivan Kuljak je na takmičenju u Dohi sa simbolom Z na prednjoj strani svog dresa stajao na podijumu pored ukrajinskog predstavnika Ilije Kovtuna. Sada ga očekuje disciplinski postupak Međunarodne gimnastičarske federacije, koja je osudila njegovo „šokantno ponašanje”.

Dok je ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznjikov opisao slovo Z na „Tviteru” kao nacističku oznaku, izgleda da je „operacija Z” Putinu u samoj Rusiji podigla rejting.

Prema podacima fonda „Javno mnjenje” nivo poverenja građana Rusije prema predsedniku je za nedelju dana porastao za 11 odsto. Anketa je sprovedena odmah nakon što je ruski predsednik potpisao ukaze o priznanju samoproglašenih republika i pokazala je da 71 odsto ispitanika smatra da on dobro obavlja svoj posao. Nepoverenje Putinu je izrazilo 18 odsto građana, dok 11 odsto nije moglo da odgovori na pitanje.

Državni centar za istraživanje javnog mnjenja (VTsIOM) 27. februara je izneo podatak da je skoro 70 odsto ispitanika podržalo „specijalnu vojnu operaciju” u Ukrajini. Putinova popularnost je sa 66,5 odsto podrške 6. februara – na taj dan iznosila 73 odsto. Međutim, kako se za Moskvu obično kaže da nije Rusija, odnosno da javno mnjenje ne deli ni izbliza toliki stepen podrške Putinu, zabeleženo je da je do sada na antiratnim skupovima privedeno 14.000 ljudi.

Šta se događa u Mariupolju, pogledajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA