Najnovije

NOVA VAZDUŠNA NATO BAZA U ALBANIJI: Biće operativna do 2023.

U januaru ove godine počeli su radovi na vazdušnoj bazi u Kučovu u Albaniji kako bi ona postala moderno operativno čvorište za nekoliko tipova najsavremenijih borbenih aviona. Agencija za podršku nabavkama NATO izdvojila je 55 miliona dolara za modernizaciju baze, prenosi ABC njuz.

Albanska vojska (Foto: Jutjub)

U toku je renoviranje piste za avione, skladišta za gorivo i skladišta oružja, a očekuje se da će baza postati operativna do 2023. godine.

Pukovnik Adrijan Kulji iz Centra za obuku vazduhoplovnih snaga u Kučovu, izjavio je za Glas Amerike, da će baza doprineti i Albaniji i NATO.

"Pretvaranje vazdušne baze u prvu vazdušnu bazu NATO u regionu Zapadnog Balkana ima dodatnu vrednost za Alijansu, ali i za naše oružane snage", rekao je pukovnik Kulji.

Bivši pilot Viktor Vangjeli kaže da će korist imati i novi albanski piloti.

"Svakako će buduće generacije leteti sa evionima F-16. Naravno, ovo je početak. A za početak će dobiti iskustvo letenja i organizovanja baze po standardima NATO. Tada će biti stvoreno naše vazduhoplovstvo sa borbenim avionima“, kaže Vangjelji.

On kaže da će pretvaranje Kučove u moderno čvorište infrastrukture NATO imati pozitivne i ekonomske uticaje na to područje. Istog je mišljenja i pukovnik Kulji.

"Uvereni smo da će imati pozitivan uticaj, zajednica pozdravlja sav rad i ulaganja koja će biti uložena ovde i uveren sam da će se pozitivan uticaj proširiti i na društvene, ekonomske i finansijske usluge. Zajednica će imati koristi od posvećenosti ove baze kao vazdušne baze NATO“, rekao je on.

 Albansko ratno vazduhoplovstvo trenutno ima na raspolaganju helikoptere "cougar" i očekuje se da će dobiti helikoptere "blekhuk" ali ne i avione.

O planovima puka '’Azov'’ pročitajte OVDE.

Izvor: Kosovo onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA