Najnovije

VLADIMIR PREBIRAČEVIĆ: Rusija je večno na meti NATO pakta

Kao bumerang se vraćaju sankcije zapadnim zemljama a stanovništvo tih zemalja još ne oseća u punom kapacitetu kriuzu koja dolazi.

Vladimir Prebiračević (Foto: Majak)

Piše Vladimir Prebiračević, direktor Srpsko-ruski centar “Majak”

Evropa polako tone u ekonomske probleme ali i sama saučestvuje u tome. Uvođenje sankcija Rusiji na ovaj način kako to rade EU, Velika Britanija i SAD neminovno dovodi ceo svet u problem rasta cena energenata za početak. A preko energenata i rast cena đubriva što u zbiru donosi povećanu cenu proizvodnje hrane. Isto tako i građevinska industrija je pogođena povećanom cenom građevinskog materijala. Ne samo da cena energentata utiču na sve ove tokove nego i nedostatak sirovina koje su uskraćene međunarodnom tržištu zbog vojne operacije u Ukrajini. Ukrajina zbog nemogućnosti proizvodnje i eksploatacije a Rusija i Belorusija zbog sankcija ostavljaju zapadni svet bez poljoprivrednih proizvoda ali i raznih ruda i metala potrebnih za proizvodnju u fabrikama po zapadnim zemljama. Kao i ceo sektor transporata koji je takođe pogođen ovim prekidom komunikacija.

Kao bumerang se vraćaju sankcije zapadnim zemljama a stanovništvo tih zemalja još ne oseća u punom kapacitetu kriuzu koja dolazi. Sve oči su uprte u rusku vojsku i svi očekuju da što pre završe svoje zadatke koje su postavili pred sebe. Jedan od ciljeva koji su najbitniji to je denacifikacija Ukrajine u koju većina izgleda da ne veruje ili neće da veruje. Nedostatak istinitih informacija unazad osam godina doveo je naravno zapadno javno mnjenje u nevericu da se rusi bore protiv nacista u Ukrajini koji su preuzeli državu pod svoje. Mnogi takve optužbe sa ruske strane odbacuju poreklom predsednika Zelenskog koji je jevrej i samim tim se postavlja teza da je nemoguće da je Ukrajina skliznula u klasičan i izvoran nacizam . Masovna ubistva, masovna spaljivanja ljudi na krstu u Donbasu i mnoga druga zlodela ostala su prava misterija za stanovništvo evrope i amerike. Prva stvar koja je usledila nakon početka operacija u Ukrajini bila je ukidanje svih ruskih medijskih kuća u svim oblicima na zapadu. I društvene mreže i internet su puni ograničenja. NJihova reč i informacija ne sme da se čuje dalje od Rusije a laži koje zapad servira su svakodnevne i bezprizorne. Veliki broj lažnih vesti i podmetanja pokušavaju da se plasiraju i tako opravdaju nenormalne ekonomske sankcije koje su uveli Rusiji ali i pokušaji širenja NATO pakta na sve zemlje postsovjetskog prostora.

Rusija već 15 godina apeluje na zapadne zemlje da ne pokušavaju da na njene granice postave svoju vojsku a sve pod pričom plašenja svih nekim zlim rusima koji samo čekaju da porobe celu evropu a koja se plasira i kroz holivud od kraja drugog svetskog rata.. Poslednja kap koja je prelila čašu i svet gurnula bliže multipolarnom svetu bila je cela situacija oko Ukrajine i njenog pristupanja NATO paktu koje je počelo da se nameće kao bliska i realna mogućnost. Priprema akcije ukrajinske oluje za Donbas i samo približavanje realizacije sveopšteg napada na Donbas uz svesrdnu pomoć SAD-a , Velike Britanije ali i ostalih evropskih zemalja. Donbas je već osam godina pod konstantnom pretnjom opstanku naroda koji tu vekovima živi. Među njima moramo spomenuti i potomke Srba koji žive u tom području Luganska i Donjecka  i koji su delili sudbinu svoje ruske braće sa kojima zajedno žive i bore se i umiru uvek rame uz rame na istoj strani.

Nije više bilo realno očekivati da će se zapad povući i da će se narativ sa te strane promeniti. Odlučna akcija je pokrenuta i za kratko vreme postigla rezultate koji na zapadu kroz medijsku kampanju pokušavaju da ospore i da prikažu kao neuspeh iako se svaki dan vidi napredak ruskih trupa i kao i rezultati denacifikacije. Brojni su izveštaji o pogibijama istaknutih pripadnika neonacističkih jedinica, zastave nacističke nemačke su na svakom koraku kao i Hitlerovi portreti koje ruski vojnici nalaze po brlozima u koji su ti poštovaoci nacizma skončali. Ruska vojska će po mojoj proceni u narednih nekoliko nedelja ostvariti svoje ciljeve i da će napokon doneti mir svim stanovnicima koji žive na teritoriji obuhvaćenoj vojnom operacijom.

U sumraku starog svetskog poretka rađa se novo jutro slobode i nade za sve ljude koji već previše dugo osećaju na svojoj koži tu imperiju laži kao je predsednik Vladimir Putin slikovito ali i veoma istinito i precizno naziva.

Srpsko-ruski centar „Majak“ koji deluje u svim srpskim zemljama apsolutno podržava ruski narod u svom nastojanju da sačuva sebe ali i da u borbi u globalnoj geopolitičkoj areni donese i nama to jutro slobode okupano suncem sa istoka. Mi kao najzapadnija tačka pravoslavlja i kao iskrene patriote uvek ćemo podržavati ruski narod i sada kada je antiruska histerija u celoj evropi i americi takva da zabranjuju ruske pisce, sportiste, muzičare, zapad ratuje protiv ruske kulture, nauke, ekonomije a sve to zaklinjujući se u demokratiju, međunarodno pravo, ljudska prava a zaboravljajući oteto Kosovo i Metohiju, zločinačko bombardovanje Jugoslavije 1999, genocid nad srpskim stanovništvom u bivšoj Jugoslaviji i slične stvari koje rade svuda i stalno na svim meridijanima.

Oni su možda zaboravili na svoja zlodela ali mi nismo i nećemo nikad ni oprostiti ni zaboraviti. Puna pšodrška ruskom narodu i državi.

Izvor: Majak.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA