Najnovije

NEMAČKA PROMENILA ODBRAMBENU POLITIKU: Sto milijardi evra za naoružanje

Nemačka vojska će dobiti poseban fond od sto milijardi evra za investicije, saopštio je kancelar Olaf Šolc u Bundestagu, govoreći o ruskoj agresiji. Osim toga, više od dva odsto BDP-a će se ubuduće sliti u odbranu.

Nemačka vojska (Foto: Bundesver)

Bundesver će preko posebnog fonda dobiti sto milijardi evra za investicije i projekte naoružanja. Novac će biti obezbeđen u saveznom budžetu već za ovu godinu, najavio je kancelar Olaf Šolc (SPD) na posebnoj sednici Bundestaga o ratu u Ukrajini.

Istovremeno je obećao da će Nemačka "od sada, iz godine u godinu, ulagati više od dva odsto svog bruto domaćeg proizvoda za odbranu". To je i obaveza svake članice NATO-a koju Nemačka do sada nije ispunjavala, zbog čega je godinama bila suočena sa protestima iz Vašingtona.

S obzirom na prekretnicu izazvanu ruskim napadom na Ukrajinu, Bundesveru su potrebne "nove, jake sposobnosti", rekao je Šolc.

"Merilo mora biti da se uradi sve što je potrebno da se obezbedi mir u Evropi. Jedno je jasno: moramo znatno više da ulažemo u bezbednost naše zemlje da bismo na ovaj način zaštitili našu slobodu i našu demokratiju", rekao je Šolc.

Cilj je efikasan, visoko moderan i progresivan Bundesver. To će koštati mnogo novca, ali mora biti ostvarivo "za zemlju naše veličine i značaja u Evropi".

On je pozvao sve poslaničke grupe u Bundestagu da ova posebna sredstva za odbranu budu zacementirana i u ustavu.

"Ovo radimo zbog sebe"

Dodatni vojni troškovi već su dogovoreni sa saveznim ministrom finansija Kristijanom Lindnerom (FDP). Lindner će 9. marta Vladi da predstavi budžet za ovu godinu.

Šolc je naglasio da se povećanje potrošnje za odbranu na dva odsto ekonomske proizvodnje ne dešava samo zato što je obećano saveznicima u NATO-u. "Ovo radimo i zbog sebe, zbog sopstvene bezbednosti."

Savezna vlada je ranije odbijala takvo povećanje budžeta za odbranu. S obzirom na ruski napad na Ukrajinu, poslednjih dana u Nemačkoj se razbuktala politička debata o jačanju Bundesvera i povećanju budžeta za odbranu.

Evropska saradnja u naoružavanju

Sa sadašnjim planiranim naoružavanjem, vlada Nemačke se oslanja na saradnju sa saveznicima u EU i NATO. Šolc je rekao da je važno za Evropu da tehnološki drži korak s vremenom i da zajedno sa evropskim partnerima – posebno sa Francuskom – pravi sledeću generaciju borbenih aviona i tenkova.

"Ovi projekti za nas imaju najveći prioritet", naglasio je kancelar.

Vlada će blagovremeno nabaviti modernu zamenu za zastarele avione "tornado", predviđene za nošenje nuklearnih bojevih glava. Sve dok avioni koji mogu da isporuče američko nuklearno oružje do cilja u slučaju sukoba ne budu spremni za upotrebu – avion "eurofajter" će se dalje razvijati.

Šolc nije precizirao koji će avion Nemačka nabaviti kao naslednika "tornada".

"Eurofajter treba da bude osposobljen za elektronsko ratovanje. Kao avioni nosači (nuklearnih bombi) u obzir dolaze borbeni avioni F-35", rekao je on.

Demohrišćani u Bundestagu obećali su saveznoj vladi podršku kursu protiv ruskog predsednika Vladimira Putina nakon Šolcove izjave o ratu u Ukrajini.

Istovremeno, reagujući na Šolcov predlog za poseban fond za Bundesver, vođa poslaničkog kluba demohrišćana Fridrih Merc je rekao da bi ga trebalo ograničiti, jer bi taj fond značio nova zaduženja. Zato se mora diskutovati o posledicama za sledeću generaciju, rekao je Merc.

Borbena dejstva u Mariupolju pogledajte OVDE.

Izvor: Dojče Vele

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA