Najnovije

HRVATSKI UNIVERZITETSKI PROFESOR: Kosovo međunarodno-pravno temeljni presedan, Moldavija je ključna

"Kosovo je međunarodno-pravno gledano temeljni presedan. Putin se pozvao na Kosovo kod Krima. To ne opravdava Putina, ali niko ne objašnjava zašto je to bio specifičan trenutak za takvo što“, kazao je poznati hrvatski univerzitetski profesor Žarko Puhovski, prenosi Nova.

Gračanica (Foto: Jutjub)

Dodaje i da već dve godine albansko-kosovska granica „prestaje postojati“, te da je to „prošlo u potpunoj tišini“.

Za N1 Newsroom sa kritičkim osvrtom komentarisao je goruća pitanja na hrvatskoj i globalnoj sceni, prenosi Kossev.

Na Kosovo se kratko osvrnuo u kontekstu rata u Ukrajini i Putinove politike. Tvrdi da je Moldavija, a ne Poljska, sada ključno mesto i kritikuje novinare zbog „štreberskog“ odnosa.

„Oni imaju teritoriju na kojoj bi mogao doći u direktan doticaj s ruskim trupama. Ako bude dalje sukoba, neće ići u Poljsku, nego u Moldaviju, jer ona nije u NATO-u. Niko ne razmišlja šta će biti s Moldavijom i Rumunijom, ima li tu mogućnosti za ujedinjavanje. Istovremeno, već dve godine albansko-kosovska granica prestaje postojati i to je prošlo u potpunoj tišini. Kosovo je međunarodno-pravno gledano temeljni presedan. Putin se pozvao na Kosovo kod Krima i sad se to stalno vrti. Oprostite, ali vi ste prekršili načela sporazuma koji smo imali u Helsinkiju i onda se stvari okreću na sve strane“, kazao je Puhovski, dodajući:

„To ne opravdava Putina, na Kosovu se dogodilo nešto da je to takav zločin da se naprosto to nije moglo izdržati više u istoj zajednici, tu isto nema spora, ali niko ne izvlači konsekvence da kaže – dobro, to je bio specifičan trenutak iz tih i tih razloga, nego se odmah kaže, to je nešto drugo".

Profesor Puhovski zabrinut je i zbog primitivizacije društva na globalnom nivou sa ratnim stanjem u Ukrajini. Kao primer navodi skidanje delova Čajkovskog, uz dodatnu opasku da se radi čak o umetniku ukrajinskog porekla, nalik situacijama ’45-46-48. godine kada se zabranjivao džez, odnosno „imperijalistička muzika“.

„Rat primitivizuje društvo. Svi su problemi jednostavni, ali su nerešivi, nema kompleksnih problema, to je da -ne, ostati-preživeti, ubiti-ne ubiti. Zato me brine ta fokusiranost na ratna pitanja”, kazao je.

P dešavanjima u Mariupolju pročitajte OVDE.

Izvor: Kosovo onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA