Najnovije

Boško Obradović: Sporazum je prekršen – izlazimo iz radnih tela (VIDEO)

Na današnjoj konferenciji za medije u Beogradu, predstavnici Srpskog pokreta Dveri u radnim telima za sprovođenje Sporazuma o unapređenju uslova za održavanje izbora su obrazložili zašto su podneli ostavke u tim telima. 

“Srpski pokret Dveri učinio je sve što je bilo do nas da kroz dijalog između vlasti i opozicije dođemo do slobodnih i poštenih izbora. Kao jedini učesnik iz redova bojkot opozicije na oba koloseka dijaloga, sa i bez stranog posredovanja, dali smo svoj maksimum da izvučemo što više konkretnih poboljšanja izbornih uslova koji će biti na korist svih u opoziciji. Nakon višemesečnih ozbiljnih pregovora došli smo do „Sporazuma o unapređenju uslova za održavanje izbora” kojim su na papiru učinjeni značajni iskoraci. Prilikom potpisivanja Sporazuma u Narodnoj skupštini istakao sam da je jedno potpisani Sporazum, a drugo njegova primena u praksi. Sada je došlo vreme da podnesemo izveštaj o primeni Sporazuma kako članovima Dveri, tako medijima i kompletnoj javnosti u Srbiji.
Uvek sam se trudio da budem pošten pa ću tako reći i sada da su zaista učinjeni određeni pomaci i ovaj izborni proces izgleda mnogo bolje nego njegovi prethodnici: opozicije ima više na medijima iako nekoliko nedelja slobodnih medija ne može da nadoknadi godine medijskog mraka i satanizacije opozicije iz režimskih propagandnih centara; opozicija ima svoje predstavnike u stalnom sastavu RIK-a, lokalnih izbornih komisija i biračkih odbora; jemstvo nije obavezno da bi se dobila finansijska sredstva za izbornu kampanju, i tako dalje.

Međutim, u poslednjih nekoliko dana odigralo se više problematičnih događaja koji bacaju senku na dosadašnji tok izbornog procesa i uvode ga u neregularnost. Zato je Predsedništvo Srpskog pokreta Dveri na sinoćnoj sednici donelo odluku da naši predstavnici napuste radna tela za primenu Sporazuma i ne daju legitimitet svemu onome što se dešava. Ja sam podneo ostavku na mesto člana Kontrolnog tela, Maja Mitić takođe kao član Radne grupe za eksternu kontrolu biračkog spiska i prof. dr Milorad Marinković takođe kao član Privremenog nadzornog tela za medije. Ne želimo da svojim daljim prisustvom u okviru ovih radnih tela damo opravdanje bilo čemu što vlast namerava u završnici izbornog procesa. Pozivamo i druge članove ovih radnih tela iz redova opozicije da napuste njihov rad iako osim naših predstavnika nismo čuli mnogo glasova pobune do sada”, rekao je Obradović.
Četiri su sporne tačke:

Dveri su navele četiri sporne tačke sporazuma koje nisu ispoštovane:

“Funkcionerska kampanja i zloupotreba svih državnih resursa od strane predsednika SNS sa mesta predsednika države ni na koji način nije sprečena od strane REM-a. Jedino što smo uspeli da je ograničimo Sporazumom u poslednjih 10 dana pre izbora. Dovedeno je u pitanje glasanje naših građana na Kosovu i Metohiji i otvoren prostor za zloupotrebe i fantomsko glasanje van teritorije KiM. RTS je brutalno prekršio Sporazum i predstavljanje izbornih učesnika izmestio na mnogo manje gledan RTS2 iako su Sporazumu jasno stoji u članu 40, stavovi 4 i 5, da to mora biti u udarnim večernjim terminima na RTS1. Ono što je posebno skandalozno jeste da javni medijski servis nema nijednu političku emisiju, predstavljanje programa niti debatu predsedničkih kandidata u večernjim terminima na RTS1.
MUP je odbio da dostavi Radnoj grupi za eksternu kontrolu biračkog spiska presek broja novih državljanstava koja su izdata u poslednjih godinu dana po mesecima i opštinama, što otvara ogroman prostor za fantomske birače i potencijalnu izbornu krađu. Uprkos sa jedne strane prisutnim unapređenjima uslova za održavanje izbora, ove četiri tačke predstavljanju ozbiljnu izbornu neregularnost koja je u toku. Ivica Dačić je odbio da sazove vanrednu sednicu Kontrolnog tela na moj zahtev kako bismo rešavali ova pitanja i to je znak da vladajući režim ne želi o ovome da razgovara ili nešto sprema. Današnjom konferencijom na vreme alarmiramo ostale opozicione kolege i javnost kako bismo svi zajedno obratili pažnju na završnicu izbornog procesa i sprečili bilo kakvu vrstu izbornih manipulacija i krađe”.

Pogledajte celu konferenciju:

Kako izgleda čišćenje Mariupolja. pogledajte OVDE
Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA