Najnovije

KURTIJEVI POSTUPCI NAJVEĆA PRETNJA MIRU – Srbija da zatraži sazivanje hitne sednice UN!

Srpska stranka Zavetnici poziva državno rukovodstvo da Srbija uz podršku svojih međunarodnih saveznika zatraži hitnu specijalnu sednicu Generalne skupštine UN u vezi odluke samoproglašenih institucija u Prištini da ne dozvole održavanje srpskih izbora na KiM.

“Aljbin Kurti otvoreno ucenjuje Srbiju i održavanje izbora uslovljava direktnim priznanjem tzv. Republike Kosovo. Takvim jednostranim potezima podriva se suverenitet Srbije, gaze se osnovna demokratska prava srpskog naroda i ugrožava njegova bezbednost. Takođe, Kurtijeva agresivna retorika i njegove najave da je spreman da učini sve kako bi zaštitio tzv. ustavni poredak Kosova predstavljaju direktnu pretnju miru i bezbednosti u širem okruženju zbog čega je neophodno da se o ovom pitanju izjasni najviše telo svetske zajednice”, kažu Zavetnici.

Oni navode da Srbija kao zemlja koja je privržena poštovanju međunarodnog javnog prava mora da insistira na tome da pitanje KiM bude u stalnom fokusu Ujedinjenih nacija jer je to jedini međunarodni forum gde je moguće postići kompromisno, održivo i uravnoteženo rešenje u skladu sa principima Rezolucije 1244.

“Podsećamo da je slična sednica Generalne skupštine na insistiranje zapadnih zemalja održana i prilikom nedavnih dešavanja u Ukrajini zbog čega smatramo da su razlozi za njeno održavanje u slučaju eskalacije krize na KiM utoliko izvesniji i opravdaniji. Upozoravamo da je namera Prištine da uslovljavanjem Srba da glasaju na KiM ubuduće uspostavi reciprocitet i da državljanima lažne države bude omogućeno glasanje u Bujanovcu i Preševu. To je nešto na šta naša država ne sme da pristane. Srpska stranka Zavetnici podseća da Rezolucija 1244 garantuje održavanje srpskih izbora na KiM uz pomoć i podršku UNMIK-a i smatramo da su to principi na kojima Beograd mora da rešava ovo pitanje. Mi nemamo razloga da se povlačimo i da pravimo nove ustupke posebno jer vidimo da su svi prethodni ustupci, naročito oni iz Briselskog sporazuma samo dodatno podstakli separatističke i jednostrane poteze tzv. kosovskih institucija – zaključuju Zavetnici.

Još jedan snimak ruskog preciznog pogodka ukrajinske artiljerije pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA