Najnovije

PAKAO URBANOG RATA: Ovako izgledaju borbe u Mariupolju - snimci napredovanja (VIDEO)

U opkoljenim velikim gradovima ukrajinska vojska ima sve manje municije, što se vidi po intenzitetu vatre, pa analitičari veruju da se zbog toga može očekivati sve slabiji otpor pred naletima ruskih jedinica.

- U Donbasu je opkoljeno sa svih strana više strateški važnih gradova i pitanje je dana kada će u njih ući ruska vojska - ocenio je general-pukovnik Vladimir Čirkin, bivši komandant kopnenih snaga ruske vojske. - U više mesta ukrajinska vojska je u "kotlovima" i ona ne može da se izvuče, ali ni pomoć ne može da dobije. Mogu da biraju, da kapituliraju ili da poginu.

Što se tiče vojne pomoći koju Ukrajina dobija sa Zapada, ni ona ne može da se prebaci opkoljenim jedinicama na istoku Ukrajine.

Zbog sve krvavijih borbi na istoku zemlje, gde je bio skoncentrisan najspremniji i najratoborniji deo ukrajinske vojske čije su jezgro činili dobrovoljački bataljoni, više se niko ni u Moskvi ni u Kijevu ne usuđuje da javno prognozira koliko bi mogao da traje rat.

Oni koji su govorili kako će ruska vojska za nekoliko dana pregaziti Ukrajinu, zaćutali su. Na drugoj strani, više ne govore ni jastrebovi u Kijevu koji su pred rat tvrdili kako će Rusija za nekoliko dana da ostane bez avijacije i oklopnih jedinica. Pokazalo se da nikakvog brzog rata neće biti, već da će se ginuti za svaki metar i kilometar.

Veoma mnogo je posejano raznih mina, pa i to usporava napredak ruskih snaga.

Ukrajinska artiljerija je teškim kalibrima ponovo gađala Donjeck. Bez obzira na to što stalno gube kontrolu nad gradovima u istočnoj Ukrajini, vojno rukovodstvo iz Kijeva nastoji da sačuva optimizam, pa stalno saopštava kako ruska vojska ima probleme sa logistikom, navodno im nedostaje gorivo za tenkove i oklopna vozila.

Interesantno je i to da ukrajinski mediji o nekim borbenim akcijama više prenose američke nego svoje izvore. Tako su juče javili da je Ministarstvo odbrane SAD saopštilo kako su ukrajinske snage uspele da potisnu Ruse oko 55 kilometara od Kijeva na istočnu stranu. Po Amerikancima, od 12 do 15 kilometara severno od Kijeva ruska vojska se ukopova i pravi odbrambene pozicije.

Interesantno je da uprkos intenzivnom ratu, u Kijevu govore i dalje o pripremi prolećnih poljoprivrednih radova.

Ruski vojni eksperti smatraju da je vrlo važno to što Rusi imaju prednost u vazduhu i što sa velike daljine mogu da visokopreciznim raketama "kalibar" onesposobe ukrajinsku vojnu infrastrukturu. "Kalibrima" je uništen veliki broj skladišta municije i goriva ukrajinske vojske.

Vojni dopisnik moskovske "Komsomolske pravde" Dmitrij Stešin, koji je bio u bolnici u Marijupolju, kaže da ranjeni leže u hodnicima zajedno sa mrtvima, a u nekim sobama su leševi do plafona. Stešin piše da je Marijupolj sada "filijala pakla".

Ukrajinski mediji pišu da je gradonačelnik Marijupolja Vadim Bojčenko napustio grad ali Ukrajinci još uvek ratuju, doduše na sve manjem prostoru tog velikog lučkog grada na Azovskom moru.

Juče je i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, baš kao dan ranije šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, izjavio da može doći do trećeg svetskog rata ako se prihvati predlog Varšave da se pošalju mirotvorci NATO u Ukrajinu.

- Ti Poljaci su stvarno poludeli kada mogu da predlože da mirotvorci NATO, 100.000 vojnika, krenu preko Lavova u Ukrajinu. Oni moraju da shvate da bi to bio početak trećeg svetskog rata - kazao je Lukašenko.

Snimak borbi u Mariupolju:

Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA