Najnovije

Galijašević: Zapadne službe stoje iza bivših najamnika iz Sirije koji idu u Ukrajinu

Stručnjak za bezbednost DŽevad Galijašević rekao je da su "najsuroviji psi rata", bivši najamnici iz Sirije i Avganistana, na putu ka Ukrajini, te istakao da iza njih stoje zapadne službe i pojedine militantne organizacije islamskih zemalja, kao i da uživaju logističku podršku Pentagona.

Foto: mc.rs

Galijašević je izjavio Srni da su površna i netačna tumačenja da je razlog odlazaka na strana ratišta nemaština, besperspektivnost ili ratni avanturizam uprkos činjenici da svaki borac spreman da ratuje u Ukrajini dobija 3.000 dolara avansa i 6.000 dolara mesečne plate.

Prema njegovim riječima, onih 200 boraca iz Hrvatske koji se nalaze na teritoriji Ukrajine, kao i hiljade muslimana iz BiH koji su ratovali na sirijskom ratištu, a sada su na putu ka Ukrajini demantuju ove tvrdnje.

- Osim novca, pas rata uvek ima i dodatni motiv duboko ideološke ili verske prirode. Zanimljivo je da, iako Hrvatska demantuje da su njeni državljani na ukrajinskom frontu, fotografije govore drugačije. Takođe, indikativan je intervju sa Francuzom Gastonom Besonom, hrvatskim dobrovoljcem sa penzijom iz takozvanog domovinskog rata, koji se kao borac na ukrajinskom frontu nalazi na dužnosti koordinatora bataljona "Azov" - naveo je Galijašević.

U jedinici "Azov", koja operiše uz Azovsko more, posebno oko Mariupolja, prema njegovim rečima, više od polovine boraca čine državljani Poljske, Slovačke, Švedske, Finske i Hrvatske.

Osvrćući se na radikalne islamske borce koji odlaze ili su već stigli na ukrajinsko ratište, Galijašević ukazuje da su to "muslimani koji su ratovali u Avganistanu, Iraku, Siriji i Libiji".

- Oni su povezani sa terorističkim organizacijama "Al kaida" i "Islamska država". Među njima su i njihovi saborci koji su u talasu ilegalnih migracija ušli u BiH - tvrdi Galijašević i ističe da je slanje na ratište Ukrajine u BiH sistemska aktivnost koju sprovode razne, prividno humanitarne organizacije, mnoga udruženja bivših ratnih veterana, delovi komandne strukture odreda "El mudžahidin", istureni vehabijski punktovi i paralelni džemati.

On je podsetio da je Međunarodni centar za praćenje radikalizma sa sedištem u Londonu, ranije izneo procenu da je oko šest odsto stranih ekstremista u Siriji i Iraku stiglo s Balkana i da su oni poslužili kao osnov daljeg razvoja pokretnih, plaćeničkih vojnih i terorističkih formacija, koje su u prvi plan isticale spremnost na džihad i duboka verska uverenja kao glavni razlog odlaska na strana ratišta.

- Današnja procena borbene mobilnosti ekstremnih islamskih grupa ukazuje da vehabijski pokret okuplja oko 10.000 muslimana u BiH spremnih da se upute na strana ratišta, da se njih oko 2.000 nalazi u Srbiji i oko 5.000 na nepriznatom Kosovu. Oni će se prvi odazvati pozivima na mobilizicaiju - ukazao je Galijašević.

Ruska vojska zauzela je bazu u Hersonskoj oblasti, a šta su sve Ukrajinci od naoružanja ostavili iza sebe kada su napuštali bazu pogledajte OVDE.

Izvor: Srna

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA