Najnovije

ZATO ŠTO PROGONE RUSKU DECU U VRTIĆIMA: Republika Srpska ne može uvesti sankcije Rusiji (VIDEO)

Kristijan Šmit je čovjek čiji stav nije važan, niti relevantan, a Republika Srpska poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, poziva na mir i nije spremna da uvodi sankcije Rusiji - rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH.

Republika Srpska (Foto: Jutjub)

Na novinarsko pitanje kako komentariše navode Šmita da treba da ćuti i razmisli o neutralnosti BiH u vezi sa ukrajinskom krizom, Dodik je istakao da "ne prati tog lika odavno".

- Šmit je na nivou ničega i njegov stav uopšte nije važan, relevantan, ni u čemu bitan za mene. Od vas čujem šta on kaže. On nije taj koji određuje šta je čiji stav, niti taj kojeg sam ja spreman da u bilo kom smislu razumem ili podržim - rekao je Dodik u Bijeljini.

Dodao je istakao da se u BiH znaju stavovi Republike Srpske, koja je principijelna.

- Mi smo oko ukrajinske krize predložili da se zauzme neutralan stav jer mislimo da je to dobro i za muslimane i za Hrvate. I ukrajinski i ruski narod su za nas bliski i ne možemo tu da pravimo nikakvu diferencijaciju, bar što se nas tiče - rekao je Dodik.

Ponavlja da Republika Srpska poštuje teritorijalni integritet, poziva na mir, ali i ističe da Srpska nije spremna da uvodi sankcije.

- Nismo spremni da od Rusa, gde god bili, pravimo metu progona, kao što to čine neki na Zapadu, pokazujući svoj fašistički manir i oduzimajući imovinu ljudima, progoneći svakog ko je Rus, pa čak i decu u vrtićima. Protiv toga sam i ostaću - poručio je Dodik.

On je istakao da, ako neko u Sarajevu želi, a koliko vidi ima ih, onda nisu na istom fonu.

- Ja se zalažem, ako uopšte moj stav može tu da pomogne, a verujem da ne pomaže mnogo ni moj, ni predsedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, ni bilo koga iz BiH, onda sam ja za trenutni prekid rata, uspostavljanje mira, pregovora, ali neko bi išao dalje od toga. EU, tražeći sebe, pokušava ovo da iskoristi kao dovoljan razlog za neko navodno objedinjavanje, bez obzira na činjenicu da svi problemi unutar Evrope ostaju isti i biće još više produbljeni -naglašava Dodik.

Poručuje da treba ispitati razloge zašto se to sve tamo dešava, da treba čuti sve, pa vidjeti na koji način je Rusija u posljednjih 20 godina provocirana.

- Rusija nije imala nijedan problem sa Ukrajinom dok je ona vodila neutralnu spoljnu i bezbednosnu politiku. Onda kada je krenulo sve, a krenulo je onda kada su pokušali da kreiraju antiruske političke elite u Ukrajini, moralo se voditi računa i o bezbednosnim pitanjima. Ovo ne znači da sam ja na nekoj strani, već samo da razumem o čemu se radi i da su oni koji su podstakli Ukrajinu da se izazivački ponaša prema bilo kome, apsolutno grešili - rekao je Dodik.

Takođe smatra da je, bez obzira na sve, trebalo bez rata rješavati ta pitanja i poziva da se što prije uspostavi mir.

O novom ratnom zločinu u Mariupolju pročitajte OVDE.

Izvor: RTRS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA