Najnovije

ABAZOVIĆ RASKRINKAN: Ko uđe u manjinsku Vladu mora javno da osudi Rusiju, ni slova o Temeljnom ugovoru i popisu!

Crnogorski portal Borba je objavio preambulu predloga Sporazuma o parlamentarnoj podršci i političkim prioritetima 43. Vlade Crne Gore.

Drizan Abazović (Foto: Jutjub)

Sve partije koje pristanu da budu pristale deo manjinske Vlade moraće nedvosmisleno da osude rusku agresiju na Ukrajinu i podržavaju politiku sankcija koju evroatlantski centri moći sprovode prema Ruskoj Federaciji.

To je navedeno u Preambuli predloga Sporazuma o parlamentarnoj podršci i političkim prioritetima manjinske Vlade koju bi predvodio lider URE Dritan Abazović, a koji je iz više izvora prosleđen portalu Borba.

U istom dokumentu nigde se među prioritetima ne navode pitanja poput Temeljnog ugovora sa SPC, održavanje popisa stanovništva, te razmatranje pristupanja Crne Gore regionalnoj inicijativi Otvoreni Balkan. Upravo je realizaciju tih pitanja obećavao SNP nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji sa URA-om, CIVIS-om i manjinskim partijama.

Kako se navodi u preambuli, manjinska vlada će biti potpuno posvećena usklađivanju vanjske i bezbednosne politike sa Evropskom Unijom i NATO paktom, i nedvosmisleno, kao Vlada, osuđuje rusku agresiju na Ukrajinu podržavajući politiku sankcija koju evroatlantski partneri Crne Gore sprovode prema Ruskoj federaciji.

Sadržina dokumenta izgleda tako kao da ju je pisalo najradikalnije i najratobornije krilo DPS-a, isto ono koje 4. i 5. septembra prošle godine zamalo uvelo Crnu Goru u građanske sukobe.

Ukoliko ovaj dokument bude predstavljao smernica rada buduće Vlade, biće jasno da je ovo samo još jedan u nizu dokumenata kojim će se sprovoditi politika DPS i koju će u Skupštini podržavati poslanici partije Mila Đukanovića.

Tekst dokumenta, kao i samu preambulu prenosimo integralno:

Tekst preambule predloga Sporazuma o parlamentarnoj podršci i političkim prioritetima 43. Vlade Crne Gore

Polazeći od potrebe da se u Crnoj Gori reši duboka politička i institucijonalna kriza, ponovo pokrene proces evropskih integracija, prevaziđu izražene nacionalne, etničke, verske, političke i socijalne podele;

Imajući u vidu potrebu izgradnje Crne Gore kao evropske građanske i sekularne države uz očuvanje vanjskopolitičkog kursa zemlje;

Svesni potrebe uspostavljanja socijalne kohezije kao i pronalaženja tačaka spajanja različitih društvenih struktura;

Uvažavajući činjenicu potrebe okupljanja oko zajedničkih vrijednosti koje su zapisane u Ustavu Crne Gore i standarda predviđenih u okviru procesa EU integracije;

Ceneći da je potpuni društveni i politički prioritet da se kroz punu podršku naših međunarodnih partnera odblokira proces ecropske integracije i sprovedu reforme za njegovo ubrzanje;

Čvrsto opredeljeni da sve obaveze iz pregovaračkog procesa završimo do 2025. godine, uz zajedničke napore svih političkih subjekata;

Potpuno posvećeni usklađivanju vanjske i bezbednosne politike sa EU i NATO, nedvosmisleno osuđujući rusku agresiju na Ukrajinu i podržavajući politiku sankcija koju naši evroatlantski partneri sprovode prema Ruskoj federaciji;

Uvažavajući specifičnosti svih subjekata koji konstituišu ili podržavaju Sporazum;

Bez Temeljnog ugovora, popisa i Otvorenog Balkana

Ono što jeste interesantno što u preambuli predloga Sporazuma o novoj 43. Vladi Crne Gore, koja će, sve su prilike, biti podržana od strane Demokratske partija socijalista Mila Đukanovića, neće biti onih tačaka koje je mandatar za sastav nove Vlade više puta naglašavao da će sprovesti.

Ta pitanja su potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, sprovođenje popisa stanovništva, mogućnost ulaska Crne Gore u asocijaciju Otvoreni Balkan koje je Vlada Zdravka Krivokapića odbila da sprovede, a mandatar za sastav nove Vlade Dritan Abazović obećao.

Šta će se dogoditi ako bilo koja zemlja pruži vojnu pomoć Ukrajini, saznajte OVDE.

Izvor: Borba/Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA