Najnovije

DUGAČKE KOLONE VOJNIKA I VOJNE TEHNIKE: Ruska vojska sa juga i severa ide ka „donbaskom frontu“

Donbaski front je pred bitkom koja će trajati danima, a verovatno u dobroj meri rešiti sudbinu cele Ukrajine.

Generalštab u Kijevu objavio je da je svojima na „donbaskom frontu“ u pomoć poslao 15.000 „novih boraca“.

Vojni eksperti navode da kijevski Generalštab oko Pavlograda pravi nove utvrđene položaje. U nadi da će tu zaustaviti prodor ruske vojske i armija Donjecke i Luganske Republike prema Dnjepropetrovsku, Krivom Rogu i Kijevu.

Međutim, na donbaski front idu i dugačke kolone sa ruskim vojnicima i ratnom tehnikom. Sa severa, iz pravca Černigova i Izjuma, a sa juga – iz Berdjanska.

Žestoke borbe na zapadnom obodu Donbasa traju već danima, ali će «bitka bitaka», koja samo što nije počela, biti vođena na mnogo većem vojištu i sa mnogo većim brojem učesnika.

Ukrajinci će u nju ući dodatno oslabljeni. Kako je saopštio portparol Ministarstva odb rane RF, general Igor Konašenkov, ruska avijacija i raketaši uništili su visokopreznim oružjem pet skladišta artiljerijskih projektila i raketa. Pored gradića Boguslavskoe, Krestišće, Reznikov i Velika Novoselka i jedno skladiše nafte.

Ukrajinci su ostali i bez jednog helikoptera Mi-8 i osam dronova.

Indirektno, važnu ulogu u `bici bitaka` igraće i ruski prigranični gradovi, naročito Belgorod, jer obezbeđuju snabdevanje ruske vojske.

To odlično znaju i u Kijevu, pa su jutros oko pola 7, dva ukrajinska helikoptera Mi-24 izvela napad na skladište nafte na zapadnoj periferiji Belgoroda.

Prvi je promašio skladište, ali je drugi pogodio.

Doleteli su sa severozapada Harkovske oblasti – sa teritorije koja je još pod kontrolom ukrajinske armije.

Kako ih je ruska PVO „propustila“?

Doleteli su u niskom letu, a ruska Belgorodska oblast je brežuljkasta i ispresecana dolinama, sa rekama i rečicama. Faktički: idealna za tu vrstu napada.

Do cilja su leteli 8 minuta (oko 40 km). Dolinom jedne reke, a Mi-24 imaju i Rusija i Ukrajina.

Moguće je da će Oružane snage RF od danas – da se slični napadi ne bi ponovili – stalno prigranične oblasti držati pod kontrolom jednog ili dva `leteća avaksa` i sa par lovaca u vazduhu.

Na samom početku specijalne vojne operacije, nekoliko desetina ruskih helikoptera izvelo je po istoj „šemi“ svoj više nego efektni napad na ukrajinski vojni aerodrom u Gostomelju:  iznenadnost, let nisko iznad zemlje...

Razlika je samo u tome što su Ukrajinci takav napad mogli očekivati i dejstvovati po principu: sve što leti nije naše – pali...

Ukrajina je napala Rusku Federaciju. Snimke pogledajte OVDE.

Izvor: Fakti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA