Najnovije

Srećno srpsko Novo Leto 7530.

Kada Sunce u podne, 3. aprila 2022. godine, pređe preko Pećke patrijaršije počinje Novo Leto 7530. meseca aprila u trećem danu, po Srpskom kalendaru Svetog Save. Tog dana ukrstiće se severna i južna energija Sunca i najaviti dolazak srpske nove godine.

Foto: Jutjub

Piše: Milan T. Stevančević

Na celom evropskom prostoru postoje samo dva kalendara kod kojih se brojevi pišu slovima i to: Srpski kalendar i Rimski kalendar. Srpski kalendar koristi simbole Vinčanske kulture i Srpskog pisma a Rimski latinicu. Brojevi pisani slovima kod oba kalendara su dokaz starosti oba kalendara. Srpski kalendar je najznačajniji naučni i kulturni spomenik srpskog naroda i linija vodilja kroz vreme i istoriju i čuvar srpskog identiteta.

Sveti Sava je 6707. uneo Srpski kalendar u Zakonopravilo pa je Srpski kalendar postao zvanični kalendar Srpske Pravoslavne Crkve koji je važio sve do 1881. godine.

Sve osnivačke povelje i svi ktitorski natpisi na srpskim crkvama datirani su po Srpskom kalendaru.

„U ime Oca i Sina i Svetog Duha osveti se osnovni kamen ovom Božjem hramu posvećenom Svetom Apostolu i Evangelisti Marku u Prestonici Jugoslavije, Kraljevom Gradu Beogradu, pored stare crkve Svetog Marka, na dan Hramove slave, leta 7439. meseca aprila u 23. danu a od Vaplođenja Gospodnjega 1931. godina, za vreme srećne vladavine NJegovog Veličanstva Kralja Jugoslavije Aleksandra Prvog Karađorđevića i Poglavara Srpske Pravoslavne Crkve NJegove Svetosti patrijarha Varnave, koji izvrši ovaj čin osvećenja“.

Srpski kalendar sa Srpskim protokolom zaživeo je u srpskom narodu i koristio se u upravnim dokumentima svih srpskih država i Srpske Pravoslavne Crkve sve do 1881. godine.

Na kuli Krstači u Smederevu nalazi se tekst: ”U Hrista Boga blagoverni despot Đurađ, Gospodin Srblju i Primorju Zetskom, zapovešću njegovom sazida se ovaj grad u leto 6938.”

Na spomeniku despota Stefana uklesan je zapis: „Ja, despot Stefan, sin svetog kneza Lazara, po predstavljenju moga, milosti Božjom, bih gospodin svim Srbima u Podunavlju, Posavlju, delu Ugarske zemlje, Bosni i Primorju Zetskom. U bogomdanoj mi vlasti provodih života mojega koliko blagomu izvoli se Bogu, godina 38. I dođe meni zapovest od cara svih careva, Boga, govori poslani k meni anđeo. Idi. Tako duša moja od ubogog mi razluči se tela na mestu Glava u Leto tekuće 6935., meseca jula u 19. danu“.

Srpski kalendar je jedini kalendar na svetu po kome se vrši današnja kompjuterska obrada podataka sa Srpskim protokolom godina, mesec, dan. Verovanje srpskog naroda da su u prošlosti imali naprednu civilizaciju ima naučnu osnovu jer su Srbi znali da se na Mitrovdan seku energije koje dolaze sa Sunca u toku jedne kalendarske godine.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA