Najnovije

„Govori koji su promenili svet": Među govornicima su carice i osvajači, romanopisci, sportisti, sanjari i ubice

Knjiga „Govori koji su promenili svet“ u izdanju Lagune, slavi velike govore iz svetske istorije i kulturnog života.

Foto: Laguna

U ovoj bogatoj i živopisnoj zbirci ugledni istoričar Sajmon Sibag Montefjore vodi nas na putovanje od drevnih vremena do XXI veka: neki govori su herojski i nadahnjuju, a neki su pak zloslutni, i dok su mnogi prefinjeni i dirljivi, ima i surovih, jezivih. Među govornicima su carice i osvajači, romanopisci, sportisti, sanjari i ubice. Tu su, između ostalih, Čerčil i Elizabeta Prva, Staljin i DŽingis-kan, Mišel Obama i Kleopatra, Nehru i Muhamed Ali.

Knjiga prikazuje sve vidove ljudske drame od pokolja na bojištima do sudnica i punih trgova, od razgovora za trpezom do beseda održanih pred milionima slušalaca, od očajničkih poslednjih odbrana do pobedničkih govora, od plemenitih poziva na oslobođenje do genocidalnih razmetanja, od suludih samozavaravanja i čudnovatih ispovesti do prkosnog otpora i tužnih rastanaka. „Govori koji su promenili svet“ vode čitaoce kroz vekove i kulture širom sveta.

Pristupačnim i neodoljivim stilom majstora pripovedanja Montefjore pokazuje zašto je ovih sedamdeset govora neophodno pročitati i kako osvetljavaju našu prošlost, obogaćuju našu sadašnjost, inspirišu – i upozoravaju na budućnost.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA