Najnovije

TAJVAN SE SPREMA ZA RAT: Vojska priprema civile za najgori scenario

Vojne vlasti u Tajpeju su danas prvi put objavile priručnik za civilnu odbranu, dajući građanima smernice za preživljavanje u slučaju ratnog scenarija.

Tajvan (Foto: Jutjub)

Tajvanski priručnik detaljno opisuje kako pronaći javna skloništa u slučaju bombardovanja, putem aplikacija za pametne telefone, zalihe vode i hrane, kao i savete za razlikovanje sirena za vazdušnu opasnost i pripremu kompleta za hitnu pomoć, prenosi Rojters.

Kako se navodi, zvaničnici ministarstva odbrane su pojasnili da je reč o informacijama kako građani treba da postupaju u slučaju moguće vojne krize ili katastrofei da će priručnik, rađen po ugledu na slične vodiče koje su izdali Švedska i Japan, biti dodatno ažuriran lokalnim informacijama kao što su lokacije skloništa, bolnica i prodavnica za svakodnevne potrebe.

Planiranju priručnika prethodio je napad Rusije na svog suseda, što je izazvalo debatu u Tajpeju o mogućim uticajima ukrajinske krize na Tajvan i načinima za jačanje spremnosti, kao što su reforme u obuci rezervista i produženje obaveznog služenja vojnog roka, navodi britanska agencija.

Kina, koja Tajvan smatra svojom teritorijom, nikada se nije odrekla upotrebe sile da bi ostrvo stavila pod svoju kontrolu i pojačala je vojne aktivnosti u poslednje dve godine u neposrednoj bilizini, dok je Tajpej podigao nivo pripravnosti od početka rata u Ukrajini, prenosi Rojters.

Dolazak Internacionalne brigade u Donbas pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA