Najnovije

PENTAGON PORUČUJE SRBIJI: NATO ''intervencija'' 1999. ne može se porediti sa napadom na Ukrajinu

Zamenica pomoćnika američkog sekretara za odbranu zadužena za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju Lora Kuper poručila je da ne može da se poredi NATO intervencija 1999. godine sa napadom bez povoda jedne sile na demokratski izabranu vladu, prenosi Glas Amerike.

Pentagon (Foto: Jutjub)

"To se apsolutno ne može izjednačavati. Ono što sad vidite je da je velika sila odlučila da napadne demokratski izabranu vladu bez ikakvog povoda i pokušava da okupira značajne delove te zemlje, dok bombarduje civilno stanovništvo i ometa isporuku humanitarne pomoći. Aposolutno nije jednako. I sigurna sam da narod Srbije može svojim očima da posmatra narod Ukrajine i da razume sa kakvom se razaranjem suočava i da želi da ga podrži", rekla je Kuper.

Ona je naglasila da je u interesu Srbije da ne bude partner Rusiji.

"I iskreno, nije u interesu Srbije da bude partner sa vojskom koja trpi tako očigledne neuspehe na ratištu, sa tako neverovano niskim moralom, vojska čije vođe ne veruju svojim vojnicima, gde se oprema kvari. Pretpostavila bih da bi Srbija donela najsmisleniju odluku u kontekstu budućih vojnih odnosa i kapaciteta po kojoj je besmisleno imati Rusiju kao dobrog partnera", kazala je Kuper.

Navodi da su SAD i dalje otvorene i nadaju se produbljivanju vojne saradnje sa Srbijom, kao i da je je pozitvno što je Srbija podržala rezoluciju UN protiv Rusije.

“U kontekstu trenutne situacije, svakako smo smatrali da je pozitivan znak jer se Srbija svrstala uz sve zemlje sveta, osim njih pet, kada je reč o rezoluciji Generalne skupštine UN kojom se osuđuje napad Rusije na Ukrajinu. Znamo da Srbija može da sagleda ovu situaciju uz određeni stepen nepristrasnosti", istakla je zvaničnica Pentagona.

Kuperova ističe da bezbednosnu situaciju na Zapadnom Balkanu prate, kao i da su posvećeni  odnosima sa saveznicima u regonu i održavanju jakih  partnerstava.

"Uvijek pratimo bezbjednosnu situaciju na Zapadnom Balkanu i veoma smo posvećeni našim odnosima sa saveznicima u regionu i održavanju jakih partnerstava širom regiona, uključujući Srbiju i Bosnu i Hercegovinu. To je bio slučaj ranije i sada. Očigledno je da je Rusija u prošlosti pokušavala da se meša i podstiče tenzije u regionu i vidimo da se to nastavlja do danas. Ja sam zadovoljna stepenom do kojeg Sjedinjene Države, i ne samo one, obraćaju pažnju na region. Naši partneri iz Evropske unije su takođe veoma posvećeni tome da se osigura stabilnost", istakla je ona.

Rusija, prema mišljenju Kuperove ima  brojne načine da destabilizuje Zapadni Balkan.

"Rusija ima brojne taktike koje može ponovo da upotrebi i to smo iznova viđali. Da se vrati na upotrebu određenih strategija, uključujući sajber mešanje, i nedavno smo vidjeli primere toga, zatim manipulisanje informacionim prostorom što je i dalje prisutno. Mogu da instrumentalizuju korupciju, koja naročito ima korozivno destvo u regionu. I naravno mogu da upotrebe prodaju oružja, vojnih resursa kao sredstvo uticaja. Činjenica da im vojna oprema ne daje tako dobre rezultate u Ukrajini, možda će ovo poslednje sredstvo učiniti manje moćnim, ali bi svakako mogli da ponovo da pribjegnu bilo kojoj od gore navedenih taktika", kaže ona.

Izveštaj sa fronta u Ukrajini pročitajte OVDE.

Izvor: Kosovo onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA