Najnovije

Centralna banka uznemirila Nemce: Ovo će se desiti posle zabrane uvoza ruskih energenata

Potpuna zabrana uvoza ruskih energenata mogla bi da gurne nemačku ekonomiju u recesiju, upozorila je u petak centralna banka te zemlje, Bundesbanka. Bundesbanka ističe da bi posebno teško bilo naći zamenu za ruski gas.

„U scenariju koji predviđa intenziviranje krize realni bruto domaći proizvod pao bi nešto manje od dva posto u poređenju sa 2021. godinom”, izvestila je Bundesbanka u redovnom mesečnom izveštaju, prenosi Hina.

Posebno teško bilo bi pronaći zamenu za gas, što bi dovelo do prekida u snabdevanju. Ruski gasčini više od polovine nemačkog uvoza tog energenta.

Posledice po ekonomiju

Posledice obustave uvoza pritisule bi nemačku ekonomiju i u iduće dve godine, iako pad ne bi bio snažan kao 2020. godine, na vrhuncu korona krize, istakla je banka.

U 2020. godini ekonomija je pala 4,6 posto, a u 2021. godini porasla je 2,9 posto.

U prvom ovogodišnjem tromesečju aktivnost je, po svemu sudeći, stagnirala, procjenjuju u Bundesbanci, prenosi Al DŽazira.

„Svi rezultati uključuju značajan nivo neizvesnosti”, dodaju.

Među faktorima koji bi mogli naškoditi ekonomiji izdvojili su i rast cena sirovina, koji bi indirektno smanjio primanja domaćinstava. Smanjila bi se i spoljna potražnja a time i nemački izvoz, i to značajno, dodali su.

Kako je desetkovana ukrajinska jedinica pogledajte OVDE.

Izvor:webtribune.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA