Najnovije

OPERACIJA UJEDINJENIH NACIJA U MARIUPOLJU: Čiste Rusima teren za likvidaciju ''Azova''?!

Pripreme za operaciju evakuacije civila sa teritorije fabrike ''Azovstalj'' u Mariupolju mogu potrajati nekoliko dana. Vreme za pripremu je naveo zamenik portparola generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) Farhan Hak, prenosi TASS.

UN (Foto: RIA Novosti)

„Treba nam nekoliko dana da pripremimo ovu neverovatno složenu operaciju. Ovi napori se ulažu upravo sada“, rekao je on, dodajući da su UN „svesne potrebe da se pokrenu (u pripremi) što je brže moguće“.

Ranije je Kancelarija UN za humanitarna pitanja formirala tim za pripremu operacije evakuacije civila sa teritorije fabrike '’Azovstalj'’ u Mariupolju. Hak je rekao da je kancelarija razgovarala sa vlastima u Moskvi i Kijevu kako bi razvila operativni okvir za evakuaciju civila.

Predsednik Rusije Vladimir Putin odobrio je učešće UN i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) u evakuaciji civila iz '’Azovstalja'’. Prema rečima portparola generalnog sekretara UN Stefana Dužarika, Putin je pristao da uključi međunarodne organizacije u evakuaciju civila iz fabrike u Mariupolju. Iz kabineta generalnog sekretara su pojasnili da će razgovor o evakuaciji ljudi biti nastavljen sa Ministarstvom odbrane Rusije.

Podsećamo, Moskva i Donjeck tvrde da ekstremisti iz puka '’Azov'’ u podzemnim tunelima fabrike '’Azovstalj'’ drže civile kao živi štit.

Ukoliko ova operacija UN u Mariupolju bude uspešno okončana, prema logičnom sledu događaja puk '’Azov'’ i ostaci ukrajinske vojske u fabrici ostaju bez živog štita, što može otvoriti mogućnost intenziviranja borbe za zauzimanje '’Azovstalja'’ od strane snaga Rusije i DNR.

Reči vlasnika '’Azovstalja pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA