Najnovije

ŠTIT-2022: Prikaz sposobnosti Vojske Srbije i moćnog raketnog sistema FK3 (VIDEO)

Na vojnom aerodromu "Pukovnik - pilot Milenko Pavlović" u Batajnici, Vojska Srbije prikazala je danas svoje sposobnosti i moćno naoružanje sa kojim raspolaže.

Helikopteri (Foto: Ministarstvo odbrane Srbije)

Prikazano je gotovo svo naoružanje kojim raspolažu Kopnena vojska, kao i Protivvazduhoplovna odbrana i Ratno vazduhoplovstvo, uključujući i nedavno nabavljeni PVO sistem srednjeg dometa FK3, koji je nedavno stigao iz Kine, i koji je danas prvi put predstavljen i zauzeo centralno mesto.

Učestvovalo je više od 1.000 pripadnika srpske armije, više od 300 borbenih sredstava naoružanja i vojne opreme, kao i više od 60 aviona, helikoptera i daljinski upravljivih letelica.

Najatraktivniji deo prikaza činili su letovi aviona Ratnog vazduhoplovstva, a leteli su svi tipovi aviona kojima RV raspolaže - MIG-29, Orao, G-4 Super Galeb i Lasta, kao i helikopteri Mi-35M, Mi-17, Mi-8 i "Erbasovi" H-145M.

Predstavljeni su i sistemi Protivvazduhoplovne odbrane - FK3, Pancir-S1, PASARS-16, S-125 Neva, Mistral 3, kao i borbena vozila pešadije tenk M84, kao i oklopna vozila pešadije.

Tokom dinamičnog prikaza, kroz desetak scenarija, prikazan je deo operativnih sposobnosti Vojske Srbije u vazdušnom prostoru, upotrebom svih tipova aviona i letelica sa kojima vojska raspolaže.

Takođe, prikazana je šira blokada rejona i izviđanje borbenog rasporeda neprijatelja, vazduhoplovna vatrena podrška u pripremi desantne prostorije, helikopterski desant specijalnih snaga, borbeno traganje, spasavanje i izvlačenje specijalnih snaga, posedanje vatrenog položaja artiljerijskih jedinica, vazduhoplovna vazdušna podrška i lovačka zaštita i drugo.

Pripadnici 63. padobranske brigade prikazali su desant iz helikoptera MI-17, dok raketni sistem kratkog i srednjeg dometa "pancir" obezbeđuje prostor.

Prvi put je javnosti prikazan sistem FK-3, jedan od najsavremenijih u svojoj klasi, čiju savremenost karakteriše radarska tehnologija poslednje generacije.

Na kraju prikaza, iznad batajničkog aerodroma, zavijorila se zastava Srbije, koju su nosili padobranci Vojske Srbije.

Srpsku zastavu nosio je major Dejan Stojiljković, a zastavu Vojske Srbije zastavnik Milan Svetozarević, obojica instruktori padobranstva.

O naružavanju Bojske Srbije sa Zapada pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug/RTV

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA