Najnovije

BOCAN-HARČENKO: Buča kao Račak, cilj da se spreče pregovori

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko smatra da je priča o navodnim ratnim zločinima ruske vojske u Buči nalik na priče o Račku na Kosovu, a sve sa ciljem da se spreče pregovori.

Aleksandar Bocan-Harčenko (Foto: Jutjub)

Harčenko je, za Tanjug, rekao da se sada prema Rusiji primenjuju provokacije koje su korišćene ranije u BiH i na Kosovu.

On je istakao da je priča o zločinima ruske vojske u Buči potpuno izmišljena i da za to Rusija poseduje dokaze, koje je diplomatski predstavnik te zemlje u UN izneo.

"Cilj svega je, kao i ranije u slučaju Srbije, da se Rusija označi odgovornom za zločine kako bi se progurali ciljevi. Oni ne daju da iko čuje ruski stav i vidi ruske dokaze", istakao je Harčenko.

Ukazao je da zapad veruje samo režimu u Kijevu, koji tvrdi da je zločin počinila ruska vojska, a za to nema nijedan dokaz.

"Svima je, uz to jasno da iza te provokacije stoji jedan značajan interes i konkretan cilj, a to je da se spreče pregovori", objasnio je ambasador.

Ukazao je da se, nažalost, pripremaju i druge provokacije, pošto se pominje navodno korišćenje hemijskog oružja.

Harčenko kaže da je ukrajinska vojska, s tim u vezi, već sprovela diverziju na jedno hemijsko postrojenje.

"Glavni cilj je da se spreče razgovori, jer zapadu nije u interesu da se ovi sukobi što brže završe. NJima je cilj da sukobi traju što duže", dodao je on uz tvrdnje da je ruska vojska napustila Buču bez ikakvih borbenih dejstava pružajući time šansu pregovaračkom procesu.

Na pitanje kako će Rusija, budući da zapad zahteva međunarodnu istragu, da dokaže da ruska vojska nije odgovorna za zločine u Buči, odgovara:

"Kao i u slučaju prostora bivše Jugoslavije znamo da ne bi bilo objektivnosti. Ali Rusija raspolaže dokazima i videćemo na koji način ćemo to dokazati. U svakom slučaju nećemo sedeti skrštenih ruku".

On smatra da sada sve više u javnost isplivavaju informacije o ponašanju ukrajinske vojske, njenog nacionalističkog dela i njihovo ponašanje prema zarobljenicima i korišćenje civila kao ljudskog štita.

Takve informacije, smatra, je nemoguće sakriti, jer ih je, kako kaže, iz dana u dan sve više, a veruje da je i Evropa počela sve više da razmišlja ko šta radi u Ukrajini.

Harčenko je na pitanje kako komentariše nejedinstvo u EU oko sankcija Rusiji, kaže da je ono evidentno i kao najšvežiji primer navodi izjavu mađarskog premijera Viktora Orbana.

"On je posle pobede na izborima bio jasan u vezi kupovine gasa u rubljama. Iz toga se vidi da ima drugačiji odnos, koji se oslanja na nacionalne interese i suverenitet zemlje",istakao je Harčenko.

On dodaje da svakog dana postaje sve jasnije da je šteta od sankcija sve veća po EU, a ne za Rusiju.

"Mi u Rusiji imamo sve, a cene su ostale na istom nivou", rekao je on.

Harčenko je, s tim u vezi, pohvalio Srbiju i konstatovao da je situacija u našoj zemlji stabilna ne samo zbog prethodnih dobrih ekonomskih rezultata, već i što odbacuje pridruživanje sankcijama.

Istakao je da prava neutralnost podrazumeva objektivnost i uzimanje u obzir sve stavove.

"A pre svega se, kao što čini Srbija, uzimanje u obzir sopstvenog suvereniteta i nacionalni interes. Znamo da je Srbija u teškom položaju, jer se na nju vrši veliki pritisak. Očekujemo da će Srbija, u međunarodnim organizacijama, nastaviti da vodi politiku na svoj uravnotežen način", zaključuje Harčenko.

Novi izveštaj iz Mariupolja pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA