Najnovije

DŽonatana Litela oživljava užase Drugog svetskog rata iz ugla krvnika: Osporavan i čitan u milionima primeraka

„Eumenide“ I i II DŽonatana Litela u izadnju Lagune, u prodaji su od petka 8. aprila.

Foto: Laguna

Gonkurom ovenčan roman i Nagradom Francuske akademije, „Eumenide“ DŽonatana Litela oživljava užase Drugog svetskog rata iz ugla krvnika Maksa Auea, pokazujući nam istovremeno pojedinca na način na koji se to retko radilo. Ovo je epopeja o jednom ljudskom biću koje analizira sebe i istoriju. Roman je do sada preveden na četrdeset jezika i prodat u milionima primeraka.

Fascinantan i duboko polemičan, roman „Eumenide“ upoznaje nas sa dželatom čija će nas ispovest, naizgled pitkog ritma, navesti da priznamo da i nismo toliko drugačiji od njega. On se zove Maks Aue. Drugi svetski rat se završio, on se oženio i zasnovao porodicu. Direktor je fabrike čipke na severu Francuske. Rođen u Alzasu, francusko-nemačkog porekla, uspeo je da kamuflira svoju nacističku prošlost. Sada je došlo vreme da progovori o tome, ali ne da bi se iskupio za svoje greške, već da bi svoje postupke izneo na videlo, i možda razobličio sram ljudske vrste.

Kada se ovaj roman pojavio 2006. godine, podigao je veliku prašinu u Evropi. Pojedini istoričari su ukazivali na greške u interpretaciji istorije, a književni kritičari su zamerali autoru da je opsednut užasima, ljudskom prljavštinom i seksualnim perverzijama. Francuzi su pokušavali da umanje raspon Litelovog talenta, dok su Nemci opisivali istorijske činjenice iznete u romanu kao nerealnu predstavu nacizma i banalizaciju zla.

DŽonatan Litel je tokom studija na Jejlu napisao svoju prvu knjigu, a prevodio je De Sada, Blanšoa, Ženea i Kinjara na engleski. Nakon ranjavanja u Čečeniji dok je radio za međunarodnu humanitarnu organizaciju 2001, potpuno se posvetio pisanju i istraživanju za roman „Eumenide“. Danas živi u Španiji i bavi se pisanjem.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA