Najnovije

LOŠE VESTI IZ BRISELA: Saziva se sednica Saveta za nacionalnu bezbednost (VIDEO)

Predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Briselu je dočekala vest da će ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donika Gervala Švarc sutra predati zahtev za članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope, potvrđeno je Tanjugu.

Srbija i EU (Ilustracija: Pravda)

Na taj način je Priština konačno pogazila, posle Briselskog, i Vašingtonski sporazum. Još jedna loša vest je i da će na sastancima na kojima je tema evropska bezbednosna politika od sada moći da učestvuju samo oni sa Zapadnog Balkana koji su uveli sankcije Rusiji.

Očekuje se da predsednik Srbije zakaže sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, a njegov razgovor sa komesarom EU Oliverom Varheljijem je upravo počeo.

Predsednik Srbije učestvovaće večeras na radnoj večeri u Briselu koju za lidere Zapadnog Balkana organizuje šef diplomatije EU Žozep Borelj.

Fokus razgovora biće, kako je najavljeno u Briselu, na ratu u Ukrajini i njegovim posledicama na bezbednosna i ekononomska pitanja u regionu, ali i na "unapređenju koordinacije i zajedničkog” odgovora regiona i EU na rusku vojnu intervenciju u Ukrajini.

Od 20 časova Vučić će u zgradi Evropske službe za spoljne poslove razgovarati sa Boreljom, a zatim do 20:30 učestovati i na radnoj večeri koju Borelj organizuje za lidere zapadnobalkanske šestorke.

U Briselu napominju da je u pitanju neformalna radna večera koju šefovi diplomatija EU već tradicionalno organizuju za lidere sa Zapadnog Bakna kako bi se procenila situacija i saradnja u regionu, angažman EU sa regionom i evrointegracioni put Zapadnog Balkana.

Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu naglašavaju da će ovoga puta ipak rat u Ukrajini biti u fokusu razgovora Borelja sa partnerima iz regiona.

Predviđeno je da se razgovara o uticaju ”ničim izazvane ruske agresije na Ukrajinu” na bezbednosnu i ekonomsku situaciju u regionu uključujući i pitanja snabdevanja energentima i hranom, a domaćin je na dnevni red sastanka stavio i pitanje ”bolje koordinacije i zajedničkog odgovora” EU i Zapadnog Balkana na "rusku agresiju”.

Dolazak na večeru u Briselu, pored predsednika Srbije, potvrdili su i predsednik Crne Gore, Milo Đukanović, premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Dimitar Kovačevski, predsedavajući Savetom ministara BiH, Zoran Tegeltija, dok će privremene institucije u Prištini predstavljati ministarka spoljnih poslova, Donika Gervala.

Planirano je da se na kraju večere, oko 22:30, predsednik Vučić obrati medijima u Briselu.

Borelj: Budućnost Zapadnog Balkana je u EU

Šef diplomatije EU Žosep Borelj je dolazeći na večeru koju je organizovao za šestoricu lidera sa Zapadnog Balkana u Briselu, poručio da očekuje ”kolektivni, strateški, otvoren i suštinski” razgovor sa "najbližim partnerima i budućim članovima EU" o potrebi jedinstva i preduzimanja neophodnih koraka kako bi se zajedničkim snagama obezbedila bezbedna, stabilna i prosperitetna Evropa.

To je, kako je rekao, u ”najboljem interesu svih i najbolji je način da se izgradi budućnost Zapadnog Balkana u EU”.

”Mislim da je dobro imati ovakvu vrstu razgovora pogotovo u ovakvim danima. Sastali smo se u septembru u NJujorku, ali sada je svet u potpuno drugačijoj situaciji. Tada niko nije mogao da zamilsi da ćemo imati jednog agresora i ponovni rat u Evropi”, poručio je Borelj.

Šef diplomatije EU je podsetio da je poslednji rat u Evropi pre Ukrajine bio na Balkanu i naglasio je potrebu da se razmotri globalni i regionalni uticaj ”Putinovog nelegalnog rata protiv ukrajinskog naroda i međunarodnog pravnog poretka”.

”To želim da razmotrim sa šestoricom zapadnobalkanskih lidera kao našim najbližim partnerima i to ne samo geografski gledano već sa njima razgovaram kao sa budućim članovima EU. Razgovaraćemo o tome kako možemo zajedno da odgovorimo na posledice ovoga rata, a želim da čujem i njihove zabrinutosti i ideje o tome kako da odbranimo prava i vrednosti i izborimo se sa negativnim uticajem Putinovog rata na hranu, energiju i stabilnost na našem zajedničkom kontinentu”, poručio je Borelj.

On ocenjuje da Putin želi da ”iskoristi ranjivost regiona” i poručuje da Zapadni Balkan i EU moraju zajedno da rade kako ne bi dozvolili Rusiji da to učini.

”Zapadni Balkan nije naše zadnje dvorište već predvorje i delovaćemo zajedno u suočavanju sa ruskim ometajućim aktivnostima u regionu kroz dezinformacije i sajber napade”, kaže Borelj.

On je pozdravio činjenicu da se većina partnera sa Zapadnog Balkana u potpunosti od početka usaglasila sa EU odgovorom na rusku agresiju na Ukrajinu, a druge je pozvao da ”učine isto”.

Borelj je ponovio da angažman EU na Zapadnom Balkanu ostaje evropski strateški prioritet i najvažniji spoljnopolitički instrument.

On je za sledeći ponedeljak najavio veliku političku raspravu o regionu za sastanku ministra spoljnih poslova EU kojima će se pridružiti i ministri spoljnih poslova zemalja Zapadnog Balkana.

Zapadni Balkan je u predvorju EU

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj izjavio je danas, uoči zajedničke večere lidera Zapadnog Balkana, na kojoj će biti i srpska delegacija predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem, da Zapadni Balkan nije u zapećku, već u predvorju EU.

On je, takođe, rekao da nema prostora za podrivanje teritorijalnog integriteta, jedinstva i suvereniteta BiH, i da će EU biti "vrlo iskrena sa liderom Republike Srpske Miloradom Dodikom".

"Sledećeg ponedeljka imaćemo temeljniji razgovor o Zapadnom Balkanu, na nivou ministara spoljnih poslova EU, a pozvaćemo i ministre šest zemalja Zapadnog Balkana da se priključe ručku", rekao je Borelj.

On je dodao da Zapadni Balkan mora da bude ujedinjen.

"Moramo da budemo ujedinjeni i da preduzmemo neophodne korake kako bismo napravili prosperitetnu i ujedinjenu Evropu. To je najbolja budućnost za Zapadni Balkan. Imamo tradiciju da se okupljamo ovde u Briselu sa liderima Zapadnog Balkana, i to je važna stvar, jer je dobro da imamo kolektivnu, stratešku i suštinsku priču o regionu i budućnosti", dodao je Borelj.

Borelj je podsetio da su se isti lideri susreli u NJujorku u septembru.

"Međutim, tada smo imali drugačiju sliku, danas je svet u potpuno drugačijoj situaciji. U septembru niko nije mogao da očekuje da će jedan agresor ponovo doneti rat u Evropu. Sada gledamo posledice besmislenog krvoprolića koga se Evropa ne seća. Danas ćemo imati priliku da razgovaramo o uticaju nelegalnog rata protiv ukrajinskog naroda'', rekao je Borelj.

On je istakao da je u pitanju ''agresija protiv međunarodnog reda, prava''.

''Sa liderima Zapadnog Balkana ćemo da vidimo kako možemo zajedno da rešimo negativne posledice rata. Želimo da čujemo kako oni gledaju na situaciju, kako se nositi sa negativnim uticajem Putinovog rata", rekao je Borelj i dodao da EU želi da se suoči, kako je rekao, i sa ruskim dezinformacijama i sajbernapadima.

Više o ovoj temi pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug/RTV

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA