Najnovije

Vasilije Sveti, ponose monaha: Liturgiju pod Ostrogom služio patrijarh Porfirije

Srpska pravoslavna crkva danas slavi praznik Svetog Vasilija Ostroškog, čije se mošti kao velika svetinja čuvaju u manastiru Ostrog, koji je mjesto hodočašća za vjernike svih religija.

U manastiru Ostrog, poslije liturgije, svake godine se održava veliki narodni sabor. Slavi se i kao krsna slava. Svake godine u Nikšiću, čiji je nebeski zaštitnik Sveti Vasilije, održava se velika narodna litija, koja broji desetine hiljada vjernika, na čijem je čelu ove godine, Patrijarh srpski Porfirije.

Veliki broj vjernika je i ove godine pristigao iz mnogih crnogorskih gradova, ali i iz zemalja regiona, kako bi učestvovali na jednom od najljepših i najznačajnijih religioznih događaja na ovim prostorima.

Na platou ispred Gornjeg manastira počela je liturgija koju služi srpski patrijarh Porfirije uz služenje crnogorsko-primirskog mitropolita Joanikija, mitropolita krfskog Nektarija i više od deset vladika episkopa Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i regionu.

U ime lokalne uprave Nikšića, liturijskom sabiranju prisustvuje i predsjednik opštine Nikšić Nemanja Vuković.

Na slavi manastira danas je i doskorašnji premijer Zdravko Krivokapić.

Sinoć se više od 15.000 vjernika okupilo kod manastira Ostrog kako bi, po tradiciji, prenoćili po vedrim nebom nadomak manastira, a zatim se poklonili moštima Svetog Vasilija Ostroškog, uoči dana kad se praznuje jedan od najvećih svetitelja. 

Patrijarh Porfirije koji je u ostrošku svetinju stigao juče oko 19 sati poručio je da smo Sabrani svi u duši Svetog Vasilija.

Ostrošku isposnicu sa čudotvornim moštima, u kojoj je za života boravio sveti Vasilije, posjećuju i hrišćani i muslimani podjednako vjerujući u njihovu moć iscelenja.

Premijer NATO države pozvao na uništenje ruskog sveta, više o tome saznajte OVDE.

Izvor: In4s

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA