Najnovije

ŠTA ĆE BITI SA PUKOM ''AZOV''? Predsednik DNR o mračnoj perspektivi ekstremista

U petak, 13. maja, u emisiji društveno-političkog tok-šoua „Vreme će pokazati“ na ruskom Prvom kanalu, predsednik Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin komentarisao je vojnu situaciju u Republici i situaciju na Azovstalju, a takođe je najavio početak restauratorskih radova u naseljima pogođenim ukrajinskom agresijom.

Azovstalj (Foto: RIA novosti)

Odgovarajući na pitanje o sudbini ekstremista blokiranih u Azovstalju, Denis Pušilin je istakao da oni nemaju šanse da se izvuku i ostanu nekažnjeni.

„Izgledi za ljude iz '’Azova'’, neonaciste, su mračni.

Po mom mišljenju, sve je očigledno. Pokušavaju da apeluju na ceo svet, ali nemaju ni moralno pravo na to. Znamo ideologiju koju oni ispovedaju i kojom su ubijali, uništavali, silovali civilno stanovništvo. Stav koji su svih osam godina pokazivali nemoćnim ljudima.

Da li ih zaista treba sažaliti? Sigurno ceo svet treba da ih spase? Razumna osoba, naravno, zna odgovor na ovo pitanje. Ali hoće li se držati neke poslednje niti samo da bi ostali živi? Da oni hoće. Oni to demonstriraju.

Sve nam je jasno: ovo su ratni zločinci. To su neofašisti koje treba izvesti pred Tribunal. Nema drugih opcija. Ili da umru.

Da umru ako nastave da pružaju otpor dok su u katakombama Azovstalja“, naglasio je Denis Pušilin.

„Naše jedinice preduzimaju sve potrebne korake kako bi se situacija sa Azovstaljem završila i grad Mariupolj već mogao da se u potpunosti angažuje na restauraciji, kako bi sve državne službe mogle u potpunosti da rade i da se angažuju na životnom održavanju ljudi. Da obezbedimo normalnu egzistenciju, život ljudi“, naveo je lider države.

Denis Pušilin je dodao da Ukrajina svakodnevno granatira teritoriju Donjecke Narodne Republike, a civili stradaju.

„Svakodnevno bekežimo smrt i ranjavanje civila, uništavanje infrastrukture. To se dešava i u Donjecku – Kujbiševskom, Petrovskom i Kirovskom okrugu; Gorlovki, Staromihajlovki, Jasinovataji. A sada, u oslobođenom naselju Verhnjetoreckoje, danas je ubijen čovek.

Stradalo je i Verhnjetoreckoje, i mnoga druga naselja. Donedavno je tamo postojao neprijatelj - skrivali su se u stambenim zgradama, isterivali starce da ih pokriju“, rekao je šef države.

On je naglasio da jedinice Narodne milicije DNR i Oružanih snaga Ruske Federacije čine sve što je moguće da neprijatelja oteraju na toliku udaljenost da ukrajinsko oružje ne može da gađa naselja DNR.

Denis Pušilin je takođe govorio o situaciji u oblasti Avdejevke.

„Možemo da govorimo kako o operativnom opkoljavanju i fiksiranju svih važnih tačaka za snabdevanje municijom, tako i o blokiranju mogućnosti rotacije neprijatelja“, rekao je Denis Pušilin.

Osvrćući se na pitanje obnove Republike, lider zemlje je posebno naglasio da su nakon deminiranja, elektroinženjeri uspeli da dovedu dalekovode u Mariupolj i počeli da napajaju niz društvenih objekata.

„To su bolnice i bazne stanice u Feniksu, jer ljudima u gradu je potrebna komunikacija. Takođe nam je bilo važno da napajamo vodovod da bismo mogli da snabdevamo Mariupolj vodom iz Starokrimskog rezervoara. I već je počela da teče prva tehnička voda u Oktjabrskom okrugu.

Što se tiče restauracije u obimu o kome govorimo i o kojoj još uvek sanjamo, posebno stanovnici Mariupolja, pripremni radovi su u toku“, rekao je Denis Pušilin.

On je naglasio da će svi gradovi Donjecke Narodne Republike koji su pogođeni ukrajinskom agresijom biti obnovljeni.

„Imamo i druge gradove koji su sada pod granatiranjem. A ja govorim o Donjecku, uključujući Jasinovatu i Gorlovku. I u ovim gradovima su u toku pripremni radovi, u toku su geodetski radovi u okviru te velike restauracije, u sklopu grandioznog gradnje koja je pred nama. Ne radi se to pucketanjem prstiju. Postoji studija stručnjaka, relevantnih odeljenja. Zadatak je da se cela Donjecka Narodna Republika, kao i Luganska Narodna Republika, dovede u odgovarajući oblik. Posle osam godina rata“, rezimirao je Pušilin.

Intervju sa zarobljenim Hrvatom u Donbasu pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA