Najnovije

UKRAJINA OSTALA BEZ OPOZICIJE: Svaki proruski stav je zabranjen

Poslanici Vrhovne rade Ukrajine glasali su za likvidaciju frakcije partije Opoziciona platforma – Za život, koju je zabranio Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu, čiji je lider bio Viktor Medvedčuk, koji je uhapšen pod optužbom za izdaju.

Kijev (Foto: Ambasada Ukrajine u Sarajevu)

Likvidaciju antivladine političke snage u Vrhovnoj je objavio poslanik iz partije Evropska solidarnost, saveznik bivšeg predsednika Ukrajine Petra Porošenka Aleksej Gončarenko.

Podsetimo, 14. aprila je Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu (SNBO) Ukrajine je odlučio da obustavi aktivnosti ove frakcije. Potom je jedan od lidera opozicione Platforme za život Jurij Bojko dao izjavu u kojoj je naglasio da će nakon obustave aktivnosti frakcije u Vrhovnoj radi članovi stranke stvoriti poslaničku grupu koja će nastaviti sa radom. „u korist Ukrajine“.

Nova poslanička grupa dobila je naziv „Platforma za život i mir“. Sastoji se od 25 ljudi, Jurij Bojko je na čelu frakcije. Prema njegovim rečima, oni će raditi na „obezbeđivanju sigurnosti i suvereniteta Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama“ i spremni su da sarađuju sa drugim frakcijama i grupama Vrhovne rade.

Treba napomenuti da je, generalno, pored navedene frakcije zabranjeno više od deset političkih opcija: Šarijeva stranka, Naši, Opozicioni blok, Leva opozicija, Savez levih snaga, Deržava, Progresivna socijalistička partija Ukrajine, Socijalistička partija Ukrajine, „Socialisti“ i Blok Vladimira Salda.

Lideri opozicionih snaga uglavnom su podvrgnuti ne samo pravnom, već i fizičkom progonu. Tako je 12. marta Viktor Medvedčuk priveden od strane SBU, a 4. maja poznati bloger i političar Anatolij Šarij priveden je u Španiji na zahtev Ukrajine. SBU je saopštila da se pritvaranje Šarija dodogodilo „zahvaljujući bliskoj saradnji” SBU sa kabinetom predsednika Ukrajine i španskom stranom. Međutim, Šarij je nakon toga pušten uz kauciju, a sudbina njegovog daljeg izručenja biće odlučena na sudu.

Podsetimo, 3. maja su ukrajinski poslanici, ukupno 330, takođe glasali za zabranu aktivnosti svih proruskih i opozicionih partija u zemlji.

O sudbini puka '’Azov'’ pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA