Najnovije

VOJNI ROK PO SKANDINAVSKOM MODELU: Da li je primenjivo u Srbiji?

Srpski pokret Dveri predlaže, kako kažu, novi i savremen način služenja vojnog roka i to pozivajući se na primer skandinavskih zemalja koje su ponovo uvele obavezu služenja.

Vojska Srbije (Foto: Vojska Srbije)

Kako se navodi u saopštenju, Dveri ne žele povratak na stari način služenja vojnog roka, već njihov predlog sadrži to da se u vojnu evidenciju uvode svi vojno sposobni muškarci i žene, ali se na službu pozivaju samo oni za koje se proceni da su motivisani.

U tom pravcu, dodaju, sprovode se detaljna i opsežna procena i selekcija u specijalizovanim centrima.

Ako se uzme u obzir da prema statističkim podacima u Srbiji godišnje stasa oko 72.000 mladića i devojaka potencijalnih regruta, kako navode, Dveri smatraju da bi Srbiji bilo dovoljno da svaki sedmi prođe selekciju i uputi se na obuku osposobljavanja za poslove odbrane, zaštite i spasavanja, kako su oni predložili ime za obavezni vojni rok.

"To bi bilo 10.000 mladih ljudi godišnje. To, dakle, ne bi bila striktna obaveza za sve već neka vrsta selekcije i slobode izbora. Ovaj broj bi bio dovoljan da se odmah sve aktivne jedinice popune nedostajućim brojem vojnika, a u roku od najviše 10 godina bio bi rešen i problem popune ratnih jedinica pasivnom rezervom, odnosno stavljena u funkciju aktivna rezerva", pojašnjavaju u saopštenju.

Kako dodaju, obučavanje sa oružjem bi se realizovalo u trajanju od 3 meseca u centrima za obuku, a nakon tri meseca lica koja se prijave za dobrovoljni nastavak obuke, bila bi zadržana na narednom tromesečnom kursu.

Potom bi najbolji mogli konkurisati za prijem u profesionalnu vojnu službu, navodi se u saopštenju Srpskog pokreta Dveri.

Podsećaju da su u novembru 2015. godine pokrenuli posebnu kampanju za povratak redovnog služenja vojnog roka za sve punoletne i zdravstveno sposobne muškarce u Srbiji i ukazuju da je to tendencija u čitavoj Evropi, odnosno da trećina evropskih država ima obavezu redovnog služenja vojnog roka, a da o povratku redovnog služenja vojnog roka razmišljaju i druge evropske zemlje.

Autorski tekst Radovana Karadžića pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA