Najnovije

TURSKA BLOKIRALA ŠVEDSKU I FINSKU: Ništa od pregovora o članstvu u NATO

Turska je danas blokirala početak pregovora o članstvu Švedske i Finske u NATO, javili su ruski mediji.

Turska vojska (Ilustracija: tsk.tr)

Raša tudej (Russia Today) prenosi da su se predstavnici Severnoatlantske alijanse na današnjem sastanku okupili da bi otvorili pregovore sa Švedskom i Finskom, ali da je Turska, navodno, zaustavila glasanje o početku pregovora.

Istu vest prenosi i Sputnjik pozivajući se na saznanja Fajnenšel tajmsa od osobe "direktno upoznate s pitanjem".

Finska i Švedska podnele zahtev za članstvo u NATO, Nemačka dala podršku

Finska i Švedska zvanično su danas podnele zahtev za pridruživanje NATO, saopštio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Zahtev za pridruživanje u NATO zvanično su predali ambasadori Finske i Švedske generalnom sekretaru Alijanse Stoltenbergu.

On je pozdravio zahtev Finske i Švedske da se pridruže NATO.

"Toplo pozdravljam zahteve Finske i Švedske za ulazak u NATO. Vi ste naši najbliži partneri, a vaše članstvo u NATO će povećati našu zajedničku bezbednost", rekao je Stoltenberg novinarima nakon što je dobio pisma ambasadora dve zemlje sa zahtevom za pridruživanje Alijansi, prenosi AP.

Takođe je rekao da je to "istorijski trenutak koji mora da se iskoristi".

"Alijansa smatra da bi je pristupanje Finske i Švedske uveliko ojačalo u Baltičkom moru", poručio je generalni sekretar NATO.

Zahtev za članstvo u NATO sada treba da odobri 30 država članica Alijanse.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izrazio je rezerve u pogledu pridruživanja Finske i Švedske Alijansi.

Ukoliko primedbe turskog predsednika budu prevaziđene, a pregovori o pristupanju prođu kako se očekuje, ove dve zemlje bi mogle da postanu članice NATO u roku od nekoliko meseci, navodi AP.

Kako dodaje američka agencija, proces pristupanja obično traje osam do 12 meseci, ali NATO želi da se sam proces ubrza zbog Rusije.

Nemačka dala zeleno svetlo 

Nemačka vlada dala je danas zeleno svetlo povodom zahteva Finske i Švedske da se priključe NATO paktu, rekao je danas ministar pravde te zemlje Marko Bušman.

"Posvećeni smo da pristupni proces bude brz", rekao je Bušman, prenosi Rojters.

O prijemu dve nordijske zemlje oglasili su se i iz Rima, rekavši da podržavaju ulazak Švedske i Finske što pre je moguće, izjavio je premijer Italije Mario Dragi nakon susreta sa premijerkom Finske u Rimu.

I Holandija podržava ulazak Finske i Švedske u NATO i namerava da intenzivira vojnu i bezbednosnu saradnju sa ovim zemljama, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane te zemlje, dodala je RIA.

Mitrović: Ulazak Švedske i Finske u NATO neće uticati na Ukrajinu

Ulazak Švedske i Finske u NATO neće promeniti tok sukoba u Ukrajini, ocenila je danas profesorka na Fakultetu političkih nauka Dragana Mitrović.

Ona je u izjavi za Tanjug objasnila da te dve zemlje, iako misle da će im ulazak u NATO povećati bezbednost, ipak neće dozvoliti razmeštanje osetljivog naoružanja koje bi dovelo do toga da Rusija dopremi svoj odgovarajući odgovor blizu njihovih granica.

"U tom smislu ne verujem da će oni uticati na tok sukoba u Ukrajini", kazala je Mitrović, odgovarajući na pitanje kako bi se eventualno širenje NATO-a na Švedsku i Finsku odrazilo na sukob u Ukrajini.

Na pitanje kako komentariše reakcije predsednika Rusije Vladimira Putina na ulazak ove dve zemlje u NATO i turskog predsednika Erdogana, ona je kazala da je Putin u smirenom razgovoru sa predsednikom Finske ukazao na to da to neće povećati bezbednost Finske, kao i da ta zemlja ni ranije nije bila ugrožena.

Međutim, Mitrović je kazala da je ruski predsednik upozorio da će se ulaskom Finske u NATO pogoršati ekonomski i sveukupni odnosi dve zemlje, što će se, ocenila je, gotovo sigurno i desiti.

Profesorka je podsetila da je predsednik Turske Erdogan, pak, budući da je Turska osetljiva na gostoprimstvo koje kurdske organizacije uživaju u Švedskoj i Finskoj, najavio da će sprečiti njihov ulazak u NATO.

Mitrović je uverena da će uslediti strahovit američki pritisak, jer je i ranije bilo zemalja koje nisu odobravale proširenje.

"Videćemo. Turska je u jednu ruku nepredvidiva, ali sa druge strane Amerikanci su vrlo predvidljivi, kao i njihov način ponašanja prema državama koje ne slušaju ono što bi tog trenutka trebalo da svakako poslušaju. Tako da ćemo tu sada sačekati ili veliko iznenađenje ili da od Turske najave nema ništa", kazala je profesorka Mitrović.

Na pitanje kako vidi dalji razvoj situacije u Ukrajini ona je ocenila da je to teško predvideti i da se sada vidi učinak onoga što ruske snage polako rade od početka sukoba, a očigledno je da se značajan broj ukrajinskih trupa sada nalazi u okruženju ruskih snaga koje stežu obruč oko njih.

"Ukoliko bi došlo do predaje ukrajinskih trupa i do predaje velike teritorije, koja se prostire na nekoliko stotina kilometara, u ruske ruke, to bi onda ubrzalo promene na samom frontu i donekle uticalo na ubrzanje okončanja ovog sukoba, no zaista teško je predvideti bilo šta", ocenila je Mitrović.

Slovenija podrzala ulazak Švedske i Finske u NATO

Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije dalo je podršku Švedskoj i Finskoj za ulazak u NATO, nazivajući dve nordijske zemlje najbližim partnerima Alijanse.

"Vrata NATO moraju da ostanu otvorena za svaku evropsku zemlju koja želi da se priključi i da ispuni kriterijume za čanstvo. Slovenija je oduvek podržavala politiku 'otvorenih vrata' i zalagala za suvereno pravo svake zemlje na nezavisnu spoljnu politiku, uključujući i integraciju u defanzivne alijanse", navelo je slovenačko ministarstvo.

Istovremeno, predsednik Slovenije Borut Pahur čestitao je nordijskim zemljama na prijavi za članstvo u NATO, prenela je agencija STA.

Odvoženje pripadnika '’Azova'’ u pritvor pogledajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA