Najnovije

RUSIJA POČELA DA KORISTI LASERSKO ORUŽJE: Zadira spaljuje dron za pet sekundi! (FOTO/VIDEO)

Rusija je razvila laserski sistem protiv bespilotnih letelica i već ga koristi u Ukrajini, izjavio je potpredsednik vlade Jurij Borisov, prenela je RT.

Foto: Jutjub

Oružje nazvano "Zadira" (onaj koji izaziva probleme) ima domet od pet kilometara, rekao je Borisov, ali nije otkrio nikakve druge detalje o novom oružju.

Borisov je ovo saopštio dok je govorio o naprednom oružju koje se razvija u Rusiji i uporedio "zadiru" sa "peresvetom", laserskim sistemom koji je prvi put predstavio Vladimir Putin 2018. godine, čija tačna namena tada nije objašnjena.

Zvaničnik je potvrdio da je "peresvet" dizajniran da onesposobi optičke senzore, uključujući i špijunske satelite koji kruže oko Zemlje na visini od 1.500 km.

- Dok "peresvet" zaslepljuje, nova generacija laserskog oružja nanosi fizičku štetu meti, spaljujući je - rekao je on.

Na pitanje u kom roku ruska vojska treba da dobije takve sisteme, Borisov je rekao da su oni već isporučeni. Na dalje pitanje da li je laser korišćen protiv dronova u vojnoj operacije Rusije u Ukrajini, ministar je priznao da su tamo „korišćeni prvi uzorci“.

Prema vojnim stručnjacima, laseri imaju nekoliko nedostataka kao oružje, uključujući velike potrebe za energijom i propadanje zraka koje izazivaju prašina i vodena para u vazduhu.

Međutim, oni imaju veliku prednost u pogledu cene u poređenju sa tradicionalnim protivvazdušnim projektilima. Napredak u tehnologiji bespilotnih letelica, koji ih je učinio jeftinijim, primorao je vojne planere širom sveta da traže različite načine da se suprotstave ovoj pretnji, bez iscrpljivanja svojih ratnih zaliha.

U Sjedinjenim Državama pomorski laseri su ove godine uspešno testirani protiv čamaca i dronova.

Nastavlja se predaja ekstremista iz čeličane "Azovstalj". Od ponedeljka se predalo 1.730 ekstremista, uključujući 80 ranjenih, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general major Igor Konašenkov na jutarnjem brifingu. Više o tome i o poslednjem preseku stanja sa fronta saznajte OVDE.

Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA