Najnovije

ZAŠTO JE TELO MATEJA PERIŠA ISPLIVALO TEK POSLE 139 DANA? Alas Renato o otkriću nestalog Splićanina

U blizini Ada Huje, u Dunavu, u petak ujutru pronađeno je telo mlađeg muškarca, za koga se pretpostavlja da je Splićanin Matej Periš (28), koji je nestao 31. decembra prošle godine u Beogradu.

Foto: public

Da li je posle skoro pet meseci stavljena tačka na enigmu o sudbini mladića iz Hrvatske, biće poznato posle rezultata DNK analize, koju je naložilo Više javno tužilaštvo u Beogradu. Ipak, na isplivalom telu je ista garderoba i bela patika, u kojima je Periš poslednji put viđen kobne zore.

Prema informacijama sa mesta događaja, telo u blizini Pančevačkog mosta ugledali su mornari sa broda "Lađar mio", koji su o tome odmah obavestili kapetana Milovana Zelenovića.

- Ugledali smo telo sa broda, moj kolega i ja - ispričao je Zelenović. - Odmah smo pozvali policiju. Prvo su došli ovi iz beogradske policije, a onda i rečna. Telo, glavom okrenuto nadole, bilo je u fazi raspadanja. Videle su se plave farmerke, majica i jedna bela patika sa slovom v, po čemu smo uz pomoć prolaznika i interneta zaključili da je možda reč o Perišu. Na jednoj ruci video se sat.

Vrlo brzo na lice mesta stigle su i specijalizovane ekipe beogradske policije, koje se bave forenzikom. Sa ruke, iz vode izvučenog mladića, skinuli su sat, a u zadnjem džepu farmerica je bio i mobilni telefon. Sve je to poslato na analizu. Uviđaju je prisustvovao i zamenik višeg javnog tužioca, koji je naložio obdukciju, kao i DNK i toksikološku analizu.

Telo je prebačeno na Institut za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu. Patolozi bi trebalo da se izjasne, ukoliko je moguće, o uzroku smrti, kao i o tome da li mladić ima mehaničke ili možda tragove nanete nekim oružjem.

Ono zbog čega se sumnja da je reč baš o mladom Splićaninu jeste garderoba u kojoj je pronađeno telo u Dunavu. Periš je nestao u toj majici, a na sebi je te kobne noći imao farmerice i bele patike. Identifikaciju ručnog časovnika i mobilnog telefona trebalo bi da izvrši njegov otac Nenad.

- Pretpostavljam da se telo bilo zakačilo za neku od armatura oko Pančevačkog mosta - ispričao je tokom dana Renato Grbić, čuveni beogradski alas, koji je do sada spasao veliki broj ljudi iz Dunava. - Pošto je proteklih dana bilo veoma toplo, telo mladića je isplivalo na površinu i zakačilo se tu za ponton, gde su ga mornari i ugledali. Od početka sam sumnjao da on nije mogao da prođe Pančevački most.

Prekoputa mesta na kome je telo pronađeno, nalazi se restoran. Uz samu obalu Dunava usidrena su tri velika teretna broda, koje je telo "zaobišlo", a kako se pretpostavlja, izuzetno jak vetar ga je naneo na obližnji ponton.

Potraga za Matejem trajala je od 31. decembra kada je, iz nepoznatih razloga, nekoliko časova posle ponoći izašao iz kluba "Gotik" u Beton hali i otrčao kilometar i po dalje, do Sava promenade. Tu se približio reci i od tad mu se gubi svaki trag.

NJegovi prijatelji, sa kojima je stigao u Beograd kako bi proslavili Novu godinu, nestanak su prijavili poslednjeg dana prošle godine, oko 18 časova. Nisu se oglašavali za medije, niti su rekli gde je Matej mogao da ode te noći, što je dalo povoda za razne teorije. U prvim danima potrage bilo je mnogo spekulacija o tome gde je Splićanin. Nagađalo se da li ga je neko oteo i držao u podrumu, da je žrtva migranata, da se sklonio negde, a na društvenim mrežama kružile su informacije da je viđen negde u inostranstvu.

Inspektori MUP, međutim, utvrdili su da je reč o netačnim informacijama. Oni su uradili kompletnu rekonstrukciju njegovog kretanja, na osnovu koje je zaključeno da je ušao u Savu, iz koje nije izašao. Krajem januara, u Beograd su stigli pripadnici hrvatske policije, kako bi pomogli srpskim kolegama u potrazi za Perišem. 

Pretraženi su svi delovi grada, čak i oni teško pristupačni, poput Velikog ratnog ostrva. Upravo na ovoj lokaciji, gde se Sava uliva u Dunav, poslednji put je lociran signal Splićaninovog mobilnog telefona, sredinom januara. Rečna policija, Ronilačka jedinica MUP svakodnevno su bili na Savi i Dunavu, čak i kada su vremenski uslovi bili veoma nepovoljni.

Inače, čelnici MUP Srbije odmah su o pronalasku tela, za koje se sumnja da pripada nestalom Perišu, obavestili kolege u Hrvatskoj. Danas bi u Beograd trebao da stigne načelnik Uprave kriminalističke policije Hrvatske Antonio Gerovac. Dve policije su intenzivno sarađivale od same prijave nestanka mladića, pa su čelnici hrvatskog MUP dolazili u Beograd, gde su sa srpskim kolegama razmenjivali informacije o mladom Perišu.

Nenad Periš: Dolazim u Beograd po sina

Nenad Periš, Matejev otac potvrdio je da ga je srpska policija obavestila da je u Dunavu kod Ada Huje pronađeno telo mladića, koje po opisu i garderobi odgovara njegovom sinu:

- Spremio sam kofer i idem po svog sina u Beograd. Pozvao me načelnik beogradske policije i rekao mi da je nizvodno od Pančevačkog mosta pronađeno telo, te da odeća i obuća odgovaraju onim koje je nosio Matej. Najkasnije danas će biti poznati rezultati obdukcije i DNK analize. Čekam već pet meseci, svi smo se u dubini duše nadali nekoj srećnijoj vesti i da će Mateja pronaći živog. Nažalost, to nije tako i šta god bilo, moram prihvatiti istinu koja je strašno bolna. Ali, mene vera uči da ovo nije kraj i da ćemo se jednog dana opet sresti.

On kaže da su ga zvali iz hrvatske policije, iz Ambasade Hrvatske u Beogradu, dobio je poziv od tamošnjeg premijera Andreja Plenkovića, kao i od beogradskog nadbiskupa Stanislava Hočavera.

- Svi oni su pokazali saosećanje i ponudili pomoć. Najiskrenije se zahvaljujem svima njima, svim građanima Hrvatske, Srbije koji su se s nama molili za Mateja. Hvala policiji u Srbiji i Hrvatskoj na profesionalnom i ljudskom odnosu sve ovo vreme, kao i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Ništa sumnjivo

Delegacija MUP Hrvatske na čelu s Antoniom Gerovcem, načelnikom uprave kriminalističke policije, doputovala je juče u Beograd i odmah se sastala sa Aleksandarom Vulinom, ministrom unutrašnjih poslova Srbije.

- Dobili smo apsolutno sve informacije i sve što je potrebno. Sa svime što je do sada prikupljeno, ništa ne ukazuje na to da je Matejev nestanak bilo kako povezan s posledicama neke nasilne radnje - rekao je Gerovac.

Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA