Najnovije

IZASLANICA STEJT DEPARTMENTA: Hrvatska će morati da se suoči sa svojom prošlošću

Hrvatska će od naredne godine preuzeti predsedavanje IHRA, vodećom međunarodnom institucijom posvećenoj promociji tačnog obeležavanja i obrazovanja o Holokaustu, a zagrebački Jutarnji list u razgovoru sa specijalnom izaslanicom Stejt departmenta za pitanja Holokausta Elen DŽermejn konstatuje tim povodom da će se zvanični Zagreb naći u neobičnoj situaciji jer će morati da se bavi činjenicom da je ustaški pozdrav "za dom spremni" prisutan u javnosti, pa i na vojnim paradama.

Ustaše (Foto: Jutjub)

DŽermejn kaže da je početkom aprila bila u poseti Hrvatskoj da je razgovarala sa mnogim zvaničnicima i predstavnicima Jevrejske zajednice i istakla da će se Hrvatska, kao svaka zemlja, uključujući Sjedinjene Države, morati da suoči sa dobrim i lošim u svojoj istoriji.

"To je deo onoga šta znači tačno obeležavanje Holokausta. Ustaški režim je bio u savezu s nacističkom Nemačkom, aktivno učestvovao u Holokaustu i pobio veliki deo hrvatske jevrejske zajednice. Tačno i istinito nositi se s tom istorijom može biti vrlo teško, ali to Hrvatska, kao i svaka država, mora da učini", rekla je DŽermejn za Jutarnji.

Na konstataciju da je JUSTreport prilično tmuran i kritičan o postupcima Hrvatske i pitanje da li vidi neki zadovoljavajući plan aktuelne hrvatske vlasti da se stim pozabavi, DŽermen kaže da je svrha tog izvešta, objavljenog 2020., bila da opiše kako zemlje ispunjavaju svoje obveze u odnosu na Terezinsku deklaraciju iz 2009.

"Deklaracija je pozvala zemlje da se pozabave povratkom imovine i kompenzacijom za žrtve Holokausta. U pravu ste da je u izveštaju stajalo da Hrvatska nije učinila dovoljno da se pozabavi ovim pitanjem", rekla je i dodala da je o tome razgovarala i sa hrvatskim zvaničnicima pre nekoliko sedmica.

Ona je rekla da se nada da će hrvatska vlada početi da bavi tim pitanjem.

"Važno je jer ljudi koji su preživeli Holokaust, naravno, postaju sve stariji, lošeg su zdravlja i donošenje neke vrste pravde zbog svega što im je učinjeno je još hitnije", navela je DŽermejn.

Ona kaže da postoji mnogo različitih načina za rešavanje ovoga pitanja i da veruje da je Hrvatska spremna da u tome napreduje.

O zločinima u operaciji '’Bljesak'’ pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA