Najnovije

OD HAKERA DO TAJNIH SLUŽBI: Strani obaveštajci pomažu Ukrajini ispod radara javnosti

Pored podrške u naoružanju i opremi, Ukrajina od zapadnih partnera dobija i veoma važnu pomoć u obaveštajnim podacima, što je trebalo da ostane ne tako vidljivo u javnosti, prenosi DW.

Rat Rusije i Ukrajine je rat špijuna, navodi DW u svojoj analizi. Ukrajinske oružane snage nedeljama su pružale žestok otpor ruskim snagama, a zapadne države, su im pomagale u tome ne samo oružjem, municijom, opremom, obukom i zalihama nego i obaveštajnim informacijama. Pre svega, SAD i Velika Britanija, ali i druge zemlje NATO-a, svojim tajnim službama podržavaju ukrajinske trupe, navodi se.

One prosleđuju satelitske snimke, pomažu u elektronskom izviđanju, presreću ruske radioporuke ili upozoravaju na predstojeće vazdušne napade. Stručnjaci britanske službe za prisluškivanje GCKH takođe mesecima pomažu Ukrajini da se odbrani od ruskih sajber napada.

"Mi Ukrajincima na bojnom polju redovno dajemo detaljne i pravovremene obaveštajne podatke kako bismo im pomogli da brane svoju zemlju od ruske agresije i to ćemo nastaviti i dalje", navodi se u službenom, kratkom saopštenju Bele kuće krajem aprila o tom pitanju. Više detalja nije bilo. Međutim, kaže se da su više puta veća zapadnih tajnih službi dala ukrajinskoj vojsci odlučujuću prednost - i nanela značajne gubitke ruskoj vojsci. Barem je tako nedavno objavilo nekoliko američkih medija.

Šef CIA Vilijam Berns pozvao je na tajnost u vezi s pomoći tajne službe Ukrajini. Na javnoj raspravi prošle nedelje on nije demantovao izveštaje medija, samo je izjavio:

"To je neodgovorno. Opasno je kada ljudi previše pričaju o obaveštajnim stvarima, bilo privatno ili javno."

Više o gotovo samoubilačkom potezu Litvanije OVDE.

Izvori: Kurir i DW

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA