Najnovije

REPRESIJA NAD PRORUSKIM SADRŽAJEM U SLOVAČKOJ: Kongresmeni SAD se uključili u sprovođenje medijskog mraka!

Slovačka je poznata po tome što je posle Srbije druga evropska zemlja čiji građani i neliberalni deo političara jako podržava Rusiju.

Foto: Jutjub

Po proceni nekoliko Slovačkih televizija čak 38% Slovaka podržava specijalnu Rusku operaciju što je komentarisala i predsednica države Zuzana Čaputova koja ”ne razume ovaj narod kako može da pruža toliku podršku Rusima iako je Amerika i EU dala toliko para Slovačkoj.”

Slovačke vlasti su zabranile sve medije koji u bilo kojem smislu pišu i najmanje pozitivno o Rusiji.

Ugrožavaju građane i političare sa strogim kaznama čak i zatvorom ako pokažu bilo kakvu podršku Rusiji. Neliberalni deo Slovaka ipak izlazi na ulice sa Ruskim zastavama i nije pomoglo hapšenje bivšeg političara, kandidata za predsednika, glavnog sudije najvišeg Sudu Slovačke Štefana Harabina koji na svom Fejsbuk profilu objavio da bi on radio isto kao Putin po pitanju Ukrajine.

Tu se zabrinuo i američki Kongres pa traži da Fejsbuk blokira sve takve stranice u Slovačkoj.

”Slovački Fejsbuk je pun ruskih dezinformacija” - žali se Kongres. Članovi Komiteta za obaveštajne poslove Predstavničkog doma SAD pozvali su ove nedelje rukovodstvo internet kompanije Meta, koja upravlja i društvenom mrežom Fejsbuk, da posveti više pažnje „opasnom širenju proruskih dezinformacija“ na svojim platformama u Slovačkoj.

Komitet je u utorak u saopštenju za javnost naveo da ne vidi „odgovarajuće korake“ Fejsbuka, iako su slovačka i američka vlada više puta ukazivale na problem. Fejsbuk je navodno obećao da će obavestiti kongresmene u narednim danima.

Šefu kompanije Marku Zukerbergu se u objavljenom pismu obraćaju predsednik parlamentarnog odbora Adam Šif i još četiri poslanika Demokratske stranke. Oni ukazuju na ogromnu popularnost Fejsbuka, koji prema njima ima 2,7 miliona aktivnih korisnika u Slovačkoj.

Ističu i da se na „slovačkom Fejsbuku” godinama šire dezinformacije grupa „identifikovanih proruskih aktera”, koji trenutno promovišu „ogromnu količinu” lažnih i obmanjujućih sadržaja o ratu u Ukrajini. Predstavnički dom u pismu ne navodi konkretne primere ove pojave.

„Komitet je duboko zabrinut zbog kontinuiranog prisustva štetnih dezinformacija i proruske propagande na slovačkom Fejsbuku i poziva Fejsbuk da odmah obezbedi brzu procenu, verifikaciju i etiketiranje, smanjenu vidljivost ili potpuno uklanjanje svih proruskih ”dezinformacija” u skladu sa javnom deklaracijom na Fejsbuku i primenljiva pravila“, napisalo je pet kongresmena.

Jedan verifikator informacija za celu zemlju

Taj potez je verovatno usledio nakon aprilske posete Bratislavi, tokom koje su članovi američkog Kongresa informisali vladine zvaničnike i predstavnike civilnog društva o problemu. „Jedan visokorangirani slovački odbrambeni zvaničnik opisao je Fejsbuk kao ’glavno središte propagande Kremlja’“, naveli su zakonodavci u pismu od ponedeljka.

Kako se navodi u saopštenju za javnost, pretnja povezana sa proruskim dezinformacijama u Slovačkoj postala je još hitnija sa početkom rata, ali obaveštajni komitet nije primetio „odgovarajuću akciju na društvenim mrežama“. U tom kontekstu, kongresmeni pominju njene napore da proveri verodostojnost priloga iz istočne Evrope, ali dodaju da prema javno dostupnim informacijama, platforma ima samo jedan „proverivač činjenica” (fakt verifikator), koji je posvećen Slovačkoj.

U vezi sa ratom u Ukrajini, Meta navodi da kada njeni partneri odgovorni za proveru informacija označe izjavu kao neistinitu, mi ćemo „pomeriti sadržaj niže u fidu (personalizovani izbor sadržaja koji platforme dostavljaju korisnicima) kako bi ih manje ljudi videlo , i dodajte oznake upozorenja “.

Specijalizovani sajt slovačke policije pod nazivom „Prevare i prevare“, koji poslednjih nedelja takođe skreće pažnju na „prokremljovsku propagandu“ i „prokremljovske trolove“, takođe se fokusira na pobijanje ”lažnih informacija” na Fejsbuku. Temom se bavi i slovačka vlada koja priprema zakon koji se odnosi na uklanjanje objava mržnje i drugog sadržaja koji se smatra štetnim sa društvenih mreža.

Prema pet demokratskih kongresmena, Fejsbuk je u tom pogledu pasivan. Do početka juna kompanije traže informacije o statusu sadržaja na koji im je skrenula pažnju slovačka vlada ili detaljne informacije o naporima platforme da razotkrije „štetne dezinformacije“ o ratu u Ukrajini.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA