Najnovije

HIL PORUČIO SRBIJI: Nema trećeg puta – Istok ili Zapad

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil ocenio je danas da za Srbiju nema trećeg puta, već se izbor svodi na izbor između Istoka i Zapada.

Kristofer Hil (Foto: Jutjub)

"Za razliku od prošlosti kada se u Srbiji mislilo da postoji treći put, da Srbija nije ni na Istoku ni na Zapadu, da je posebna i da ide svojim putem, sada većina u Srbiji smatra da postoji pravi put i pogrešan put i želi da izabere taj pravi put. Mislim da za Srbiju postoji samo jedan put, a to je Zapad, to je Evropska unija", rekao je ambasador Hil u intrevjuu za nedeljno izdanje Politike.

Američki ambasador je ocenio da su građani Srbije odlučili da im je budućnost na Zapadu, a ne na nekom nedefinisanom Istoku.
"Ovo govorim da osnovu onoga što čujem svakoga dana od ljudi, ali i na osnovu izjava predsednika Vučića", rekao je Hil.

On je izrazio razočarenje zbog toga što "problem Kosova još postoji" i rekao da su Srbija i tzv. Kosovo "susedske zemlje" koje moraju da reše mnoge probleme, ocenivši da je "pravi način (za rešavanje tih problema) dijalog koji se odvija posredstvom EU i pregovori u Briselu".

"Svi elementi moraju biti na pregovaračkom stolu i ne može se reći o ovome hoću da razgovaram, a neću o ovome. Obeshrabren sam kada vidim da jedna strana želi jednu stvar, a ne želi da se na pregovaračkom stolu nađe ono što želi druga strana", ukazao je Hil.

Govoreći o uvođenju sankcija Rusiji, američki ambasador je rekao da bi Srbija trebalo da odluči da li su joj odnosi sa Rusijom doneli dobro i da li su dobro služili srpski interesima.

"Kada je Putin naveo Kosovo kao inspiraciju za planove u Ukrajini, većini je to zvučalo čudno. Nisam siguran da je Rusiji stalo do Srbije, ni ranije, a posebno sada", ocenio je Hil i istakao da "nije u srpskom interesu da bude toliko energetski zavisna od Rusije".

"Ne želimo nestašice (energenata). Želimo da pomognemo Srbiji da ima pristup prirodnom gasu i gasovodima", rekao je Hil i izrazio stav da Rusija nije pouzdan snabdevač.

Američki ambasador je podsetio da su SAD izvoznik gasa i da se "trude da se i Srbija priključi na američke gasovode".

"Mi izvozimo taj gas, gradimo cevovode i trudimo se da se Srbija priključi na gasovode u morskim lukama. Tu je i nuklearna energija za koju mislim da je treba podržati", predočio je Kristofer Hil.

O načinima rešavanja kosovskog pitanja pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA