Najnovije

''SVETLODARSKA DUGA'' JE LIKVIDIRANA: Probijeno dobro utvrđeno područje ukrajinske vojske

Savezničke snage ruske vojske i Luganske Narodne Republike likvidirale su takozvanu „Svetlodarsku dugu“ – mrežu utvrđenih područja Oružanih snaga Ukrajine, građenu tokom sedam godina rata. Istovremeno su oslobođeni grad Svetlodarsk i selo Mironovski. Ukrajinska vojska u povlačenju pokušala je da potkopa branu termoelektrane Ugljegorsk.

LNR (Foto: RIA Novosti)

Nakon što su savezničke snage Rusije i LNR probile ukrajinsku odbranu kod naselja Popasnaja, postojala je pretnja opkoljavanjem ukirajinskih snaga na Svetlodarskoj izbočini (Svetlodarska duga). Shvatajući ovu pretnju, jedinice Oružanih snaga Ukrajine počele su da predaju svoje položaje gotovo bez borbe.

Juče, 23. maja, ukrajinska vojska se povukla iz sela Mironovski. Istovremeno su digli u vazduh most preko reke Luganke. Istog dana došlo je do pokušaja podrivanja brane termoelektrane Uglegorsk, što bi moglo dovesti do poplava Svetlodarska, sela Mironovski i Luganskoje. Brana je preživela eksploziju.

Ujutro 24. maja, jedinice ruske vojske i NM LNR oslobodile su Svetlodarsk i nastavile dalje napredovanje.

Podsećamo, ukrajinska vojska je sedam godina jačala svoje položaje na „Svetlodarskoj dugi“. Nastala je nakon završetka operacije Debaljcevo u februaru 2015. godine. Sada je ukrajinska vojska bila prinuđena da bez borbe napusti jedan od najutvrđenijih delova linije fronta.

O stanju avdejevskom kotlu pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA