Najnovije

Zašto Rusija 1992. nije uspela da spreči sankcije SRJ?

Čak i kad se Vladimir Putin poziva na kosovski presedan, to nipošto ne znači da je Moskva spremna da prihvati samoproglašeno Kosovo.

Jeljcin i Milošević (Foto: Jutjub)

Piše: Aleksandar Babakov, zamenik predsednika Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije

Ove 2022. godine stanovnici Balkana sećaju se mnogih tužnih datuma. A pre svega početka građanskog rata u Bosni i Hercegovini, koji je, prema različitim izvorima, odneo više od 100.000 života. Od 1. marta 1992. godine, dana kad je rat zvanično započeo, pa do potpisivanja Dejtonskog sporazuma u decembru 1995. godine, gotovo svaki dan je donosio tragične vesti o pogibiji civila na svakoj od sukobljenih strana. Ne kaže se slučajno da je ovaj rat bio najkrvaviji u Evropi nakon Drugog svetskog rata.

Upravo je rat u Bosni i Hercegovini postao povod za uvođenje sankcija SR Jugoslaviji, usled čega se najprosperitetnija zemlja po socijalističkim standardima suočila s nestašicom velikog dela asortimana robe, blokirane su sve spoljnotrgovinske transakcije, a u zemlji je vladala nestašica goriva. Rusija, koja je u tom trenutku bila pod ogromnim uticajem SAD, nije uspela da se suprotstavi uvođenju sankcija. Ali, upravo te sankcije, koje su s prekidima trajale skoro deset godina, učinile su da srpska poljoprivreda postane najkonkurentnija u regionu, a Srbi jedini narod u Evropi koji je prošao kroz sankcioni žrvanj „civilizovanog sveta”.

Zato upravo Srbi, kao nijedan drugi narod na svetu, tako dobro razumeju Rusiju, koja je sada prinuđena da vodi specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini. Rat u Bosni bio je rezultat raspada Jugoslavije, u kojoj su živeli mnogi narodi i narodnosti. Borbene akcije koje se sada vode u Ukrajini su samo odložena najgora posledica raspada Sovjetskog Saveza, koji su takođe činili mnogi narodi i narodnosti. A do takvog raspleta došlo je zbog nacionalističke ideologije i zbog toga što fanatici i neonacisti ne mogu da prihvate poredak u kojem se poštuje drugačije mišljenje. A kad tome dodate intenzivno razvijanje američkog biološkog oružja u specijalnim laboratorijama u Ukrajini protiv vašeg naroda – što je već dokazana činjenica – onda to postaje realna pretnja čak i za tako veliku zemlju kao što je Rusija. Zato jednostavno nismo mogli da ne reagujemo.

Rusija je uvek podržavala Srbiju i njen teritorijalni integritet, pre svega na Kosmetu. Podržava i podržavaće ga i u budućnosti. Čak i kad se predsednik Rusije Vladimir Putin poziva na kosovski presedan, on govori o stavu zapadnih zemalja koje su priznale nezavisnost južne srpske pokrajine bez referenduma, a ne žele da čuju za rezultate referenduma o ponovnom prisajedinjenju Krima Rusiji. Ali to nipošto ne znači da je Moskva spremna da prihvati samoproglašeno Kosovo.

Uveravam vas da Rusija nikad neće priznati nezavisnost Kosova iz poštovanja prema stavu Srbije i zbog naših vekovnih savezničkih tradicija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazuje veliku hrabrost kad se suprotstavlja kolosalnom pritisku Zapada koji želi da primora Beograd da se pridruži sankcijama protiv Moskve. Mi smo toga svesni i mi to cenimo. Mi shvatamo da je predsednik Srbije spreman da plati tako visoku cenu ne zbog ruskog „spasibo”, već zbog ličnog ubeđenja da država mora imati suverenu politiku, da takva politika jednostavno nema alternativu. Jer Aleksandar Vučić zna da pravi suverenitet skupo košta, a lako se gubi. I što je najvažnije, Vučić ima u tome apsolutnu podršku građana Srbije, koji ne prihvataju nikakav pritisak i iz ličnog iskustva poznaju sve „čari” života pod sankcijama.

Srbi se trenutno suočavaju s internet-terorizmom, koji prelazi i u lične pretnje najvišem rukovodstvu zemlje, i čije je poreklo očigledno. Teroristi „miniraju” avione, aerodrome, ambasade, pa čak i Predsedništvo Srbije. Rusi su već dugi niz godina žrtve svojevrsnog telefonskog terorizma koji potiče iz Ukrajine – obim sredstava ukradenih putem telefonskih poziva iz „kol centara” koji se nalaze na teritoriji Ukrajine iznosi milijarde i milijarde rubalja. Sada su ovi prevaranti prešli na terorističke pretnje i lažne dojave o podmetnutim bombama. Ali i tome će doći kraj, i za njih postoji zakon. U naše doba informacionih tehnologija anonimnost je skoro nemoguća i krivci se lako pronađu.

U savremenom svetu velike politike jedna od najvećih vrednosti je sloboda da birate sebi prijatelje bez prisiljavanja. Siguran sam da je u duhu i karakteru srpskog naroda da se suprotstavlja spoljnim pritiscima i da ostane svoj bez obzira na okolnosti. U tome su Rusi i Srbi slični. Rusiju nije moguće ni prisiliti ni pobediti.

O uvođenju vanrednog stanja u Mađarskoj zbog Ukrajine pročitajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA