Najnovije

ŠEŠELJ SE PONOVO SPREMA ZA HAG: Tokom leta im zadaje kontraudarac

Lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj se sprema da već tokom letnje pauze "zada kontraudarac" Haškom tribunalu, od koga je dobio poziv za saslušanje pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove, kaže potpredsednik SRS Miljan Damjanović, kome je takođe uručen poziv.

Vojislav Šešelj (Foto: SRS)

Damjanović navodi da se radi o pozivu osumnjičenom zbog odavanja i identifikovanja zaštićenih svedoka, koji su objavljeni kroz 50 Šešeljevih knjiga.

"Interesantno je da se tu radi o nepoštovanju suda, jer se radi o knjigama koje su objavljene nakon što je Šešelj izašao iz Haškog tribunala i postao slobodan čovek", rekao je Damjanović za Tanjug.

On kaže da se radi o jednom političkom procesu, te dodaje da poziv nije udarac na njega, već na lidera SRS.

"Šešelj nikako da završi sa Haškim tribunalom i upravo se sprema da im 'zada' kontraudarac već tokom letnje pauze", poručio je Damjanović i dodao da je tokom jučerašnjeg dana, kada je primio poziv, "domaćinski ugostio naša tri inspektora".

Damjanović je jedan od još sedam bivših i sadašnjih članova Šešeljeve odbrane koji je, takođe, dobio poziv i, kako kaže, sigurno će se odazvati pozivu zakazanom za 30. jun, dodajući da je samo pitanje da li će igrati po, kako kaže, njihovim pravilima.

"Ali, mi ćemo prvo u stranačkom timu da napravimo jednu dobru strategiju", naglasio je Damjanović i dodao da će Šešelj do kraja leta na 100 strana, koliko je maksimum dozvoljeno, predati dopis sa svim novim dokazima u kome će tražiti obnovu svog procesa.

"Kada je neko čiste savesti, kada je svestan da nije učinio nikakve zločine niti podstrekivao, kako u njegovoj presudi stoji, naravno da ne može da odustane od borbe da dokaže da je potpuno nevin i mi ćemo ići do kraja u tome", rekao je Damjanović.

NJegova stranačka koleginica Vjerica Radeta kaže da je poziv za saslušanje u Hag još jedna od besmislica, te da je "prosto neverovatno da je nekom palo na pamet da poziva da sumnjiči nekoga zato što je objavio knjige koje se odnose na njegov ceo haški proces".

"Taj deo gde se spominju zaštićeni svedoci, to je sve objavljeno i to je njegovo legitimno pravo. On je slobodan čovek, sprema se za novu rundu sa Haškim tribunalom, a oni ništa sa tim ne mogu postići niti imaju osnova za to", smatra Radeta.

Ona poručuje da se ne može zabraniti nekom posle toliko godina da kaže ko je bio lažni svedok.

O Plenkovićevoj reakciji na tužbu iz Srbije pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA