Najnovije

DODIK BRITANSKOJ ŠEFICI DIPLOMATIJE: Ko Vas je zvao!?

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je na sastanku članova Predsedništva sa ministarkom spoljnih poslova Velike Britanije Elizabet Tras da je BiH nefunkcionalna i propala zemlja

Milorad Dodik (Foto: RIA Novosti)

„Rekao sam da je BiH nefunkcionalna i propala država jer postoji ogromno mešanje, pa i njihove (britanske) vlade, te da je (bivši visoki predstavnik u BiH) Pedi Ešdaun srušio Dejtonski sporazum uz asistenciju te vlade“, istakao je Dodik nakon sastanka.

Dodik je rekao da nema informacije o ugroženosti BiH, referirajući se na izjave Trasove da su Moldavija, Gruzija i BiH ugrožene i da ih treba braniti.

„Rekao sam joj da sam član vrhovne komande u BiH i da mi nemamo takve informacije, da je komandant Altee rekao da je ovdje stabilno i mirno, da je zamenik Združenog štaba NATO isto tako rekao da nema bezbednosnih izazova, a to smo mogli da čujemo i od Stjuarta Piča /specijalnog izaslanika za zapadni Balkan/ koji je bio tu prisutan. Rekao sam joj da ne može da tvrdi da ovde treba nekoga da brani“, istakao je on.

Dodik je, kako je rekao, nakon navoda Trasove o njenom dolasku i prisustvu Velike Britanije u BiH, upitao „ko je zvao i zašto imaju pravo da uđu u neku suverenu zemlju i da o tome govore“.

On je naglasio da je šefici britanske diplomatije rekao da u BiH ne postoji visoki predstavnik.

„Rekao sam joj da je Velika Britanija zemlja koja je garantovala Dejtonski sporazum i da treba da se držimo onog što je napisano, a napisano je da članice potpisnice Aneksa 10 ovog sporazuma treba da imenuju visokog predstavnika, a Savet bezbednosti UN da to potvrdi, ali da se ni jedno ni drugo nije desilo“, naveo je Dodik.

Dodik je rekao da je Trasova odgovorila da Velika Britanija smatra da u BiH postoji visoki predstavnik i da je to Kristijan Šmit.

„Ja sam joj nakon toga dao Aneks 10 da malo pročita. Verujem da će promeniti stav ako bude dosledno čitala“, naglasio je Dodik, prenela je RTRS.

Šta je za to vreme Bajir Izetbegović rekao o '’Srpskom svetu'’, pročitajte OVDE.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA