Najnovije

POSLEDNJE RUSKO UPOZORENJE AMERIKANCIMA: "Naše oružane snage će preduzeti neophodne korake protiv..."

Rusija se nada pobedi zdravog razuma po pitanju navodnog snabdevanja Ukrajine raketnim oružjem dugog dometa iz Sjedinjenih Država, izjavio je Anatolij Antonov, ruski ambasador u Vašingtonu.

Foto: RIA

Prema pisanju američkih medija, američka administracija može u Kijev preneti MLRS HIMARS i M270 MLRS, koji će biti opremljeni vođenim raketama M31 GMLRS.

Antonov je napomenuo da takve informacije treba pažljivo proveriti. „U ovom trenutku polazimo od izjave zvaničnog predstavnika Pentagona DŽona Kirbija da konačna odluka o ovom pitanju nije doneta. Nadamo se da će prevladati zdrav razum i da Vašington neće preduzeti ovako provokativan korak“, rekao je Antonov na Telegram kanalu ambasade.

Ambasador je napomenuo da je Rusija diplomatskim kanalima u više navrata obaveštavala SAD da neviđeno napumpavanje Ukrajine oružjem značajno povećava rizike od eskalacije sukoba.
"Amerikanci su dobro svesni da njihove akcije odlažu izglede za postizanje mira. Sjedinjene Države sve dublje ulaze u krizu u Ukrajini. To je bremenito nepredvidivim posledicama po globalnu bezbednost", dodao je on.

Prema rečima Antonova , u slučaju snabdevanja takvim oružjem postoji rizik da ono bude postavljeno blizu granica i da će Ukrajinci imati priliku da udare na ruske gradove.

"Takva situacija je za nas neprihvatljiva. Siguran sam da će naše oružane snage preduzeti neophodne korake da resetuju sposobnosti Oružanih snaga Ukrajine", rekao je ruski diplomata.
Prema njegovom mišljenju, da bi što pre okončali sukob, Vašington i Kijev treba da prepoznaju realnost – to bi im omogućilo da krenu napred putem političkog rešenja i sprečilo pogoršanje situacije na međunarodnom planu.

Portparol Pentagona DŽon Kirbi rekao je u petak da SAD još nisu donele konačnu odluku o isporuci MLRS Ukrajini.

Pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov primetio je da snabdevanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat.

Najnovije saopštenje Dmitrija Medvedeva možete pročitati OVDE.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA