Najnovije

BELIVUKOV KLAN IMAO SMRTONOSNU OLOVKU: Teško se nalazi na tržištu, koristi se za ubistva iz blizine!

Prilikom hapšenja kriminalne grupe na čijem čelu su Veljko Belivuk i Marko Miljković u februaru prošle godine MUP Srbije zaplenio je veliku količinu droge, novca, oružje, municije, a u jednom štek-stanu nađena su i dva pištolja-olovke.

Foto: public

Naime, ovo skoro pa nevidljivo oružje je veoma opasno i teško se nalazi na tržištu.

- Pored velikog broja pištolja, automatskog oružja, čak i sa optičkim nišanom, istražitelji su ostali iznenađeni kada su, prilikom pretresa jednog stana, pronašli dva pištolja-olovke, u srebrnoj i crnoj boji, jer se ovo oružje retko pronalazi. Reč je o vatrenom oružju koje se često pojavljuje o špijunskim filmovima, čak i onima o čuvenom tajnom agentu 007 DŽejmsu Bondu. To je zapravo improvizovani pištolj, iz kog može da se puca, izgleda kao olovka, ali se u njemu nalazi pravi metak - objašnjava izvor Kurira.

On objašnjava da je reč o veoma opasnom oružju, pre svega jer nije lako uočljivo.

- Pištolj-olovka ima malokalibarski metak i uglavnom ne može da se koristi za pucanj na veću udaljenost, pa sve ukazuje da je reč o oružju koje neko namerava da upotrebi iz neposredne blizine - dodaje sagovornik Kurira.

Podsetimo, Belivuk, Miljković i još 28 pripadnika njihove kriminalne grupe nalazi na optuženičkoj klupi zbog otmica, brutalnih ubistva, oružja, droge i iznude.

Kamuflaža

Smrtonosno nalivpero

Olovka-pištolj izgleda kao neko nalivpero. Masa ovog oružje je svega 142 grama i sastoji se iz tri osnovna dela: zatvarač, cev i ručka, odnosno rukohvat. Najpoznatiji olovka-pištolj je "Stinger" i njegova dužina je 107 milimetara kada je u borbenom položaju, a 142 milimetra kada je u vidu nalivpera.

Inače, izlazak iz kamuflažnog stanja olovke do pištolja za pucanje obavlja se tako što se cev sa zatvaračem i ručicom, koji su pod oprugom, razvuče u razne strane za oko 30 milimetara. Tom prilikom se pojavi obarač. Držeći ih tako razvučene, cev se zakrene za oko 70 stepeni naniže, ka obaraču. Kada se ručica pusti, ona se podigne za oko pet milimetara i fiksira oružje u položaju za gađanje.

Punjenje ovog pištolja nije nimalo lak posao. Posle hica udarač pod oprugom ostaje u prednjem položaju i njegov vrh viri na čelu zatvarača. Radi zapinjanja udarača oružje se mora staviti u položaj olovke, a zatim obrnuto u položaj gađanja. Tada udarač ostaje u zadnjem delu, zapet. Zbog sigurnosti preporučuje se da nakon toga pištolj opet bude u obliku olovke. Zatim, treba odviti cev, izbaciti čaure ispaljenog metka i staviti sledeći metak.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA