Najnovije

ISPOVESTI AMERIČKIH PLAĆENIKA: Ovako su doživeli rat u Ukrajini

Neki od Amerikanaca koji su kao plaćenici učestvovali u borbama u Ukrajini tokom ruske specijalne operacije govorili su o svom razočarenju i neskladu između njihovih očekivanja i stvarnog stanja stvari. Napomenuli su da su često išli u borbu sa nedostatkom naoružanja i opreme, piše Vašington post (VP).

Amerikanci (Foto: flickr)

Američki list je objavio priču o Amerikancu sa borbenim nadimkom Dakota, koji je ranije služio u američkom marinskom korpusu. On je priznao da nikada ranije nije učestvovao u neprijateljstvima, već je samo kao vojnik po ugovoru boravio u Avganistanu. Dakota je stigao u Ukrajinu početkom marta i ušao u borbe u Kijevskoj oblasti. Prema njegovim rečima, vojnicima je dato protivtenkovsko oružje i rakete "DŽavelin", ali im nisu dodeljene baterije za lanser, bez kojih sistem nije mogao da funkcioniše.

Već drugog dana, prema Dakotinoj priči, osam od 20 plaćenika njegovog odreda napustilo je svoje položaje. Jedan od njih, veteran marinac, oštetio je svoj mitraljez kamenom, nadajući se da će to proći kao oštećenje u borbi.

Drugi plaćenik, Nemac po imenu Paskal, rekao je da su se problemi pojavili već tokom njegovog prvog zadatka. Prema njegovim rečima, njihove radio stanice je prisluškivala ruska vojska. Takođe nije bilo dodatnih baterija, što ih je primoralo da koriste svoje telefone i Vacap za komunikaciju. Ubrzo nakon razmene podataka, njihov položaj se našao na udaru. Paskal je takođe rekao da su se plaćenici osećali nedovoljno informisanim ne znajući gde se nalaze.

Drugi veteran američke vojske, Dejn Miler, koji organizuje logistiku u Poljskoj za isporuku zaliha u Ukrajinu i pomoć izbeglicama, smatra da mnogi plaćenici svoje hvalisanje pretvaraju kao vojno iskustvo. Takvim ljudima je savetovao da ne idu u Ukrajinu.

Kako Rusija preko Sirije postiže ciljeve u Ukrajini, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA