Najnovije

DRECUN: Ne očekujem napredak u Berlinu, Nemačka se zalaže za međusobno priznanje

Doskorašnji predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju od sutrašnjeg sastanka u Berlinu ne očekuje napredak, barem ne onaj koji očekuje zvanični Beograd, prenosi Pink.rs.

Milovan Drecun (Foto: Jutjub)

On podseća da je pozicija Nemačke tvrda i da od samog početka jasno govori da je jedino rešenje dijaloga između Beograda i Prištine - međusobno priznanje.

Najavljeni sastanak, kako navodi Drecun, odvijaće se u specifičnom ambijentu, koji je dinamičan, turbulentan i isključiv prevashodno zbog rata u Ukrajini. Ističe da je između Zapada i Rusije došlo do usijanja na geopolitičkom planu, a situacija je toliko tenzična, da preti da dođe do direktnog vojnog okršaja.

"Upravo ova situacija diktira političku scenu na međunarodnom planu, pa se odražava i na naš položaj, kao i na pitanje Kosova i Metohije, odnosno dijaloga. Ako ste uočili, prilikom nedavne posete američke delegacije, američka zvaničnica je upravo taj dijalog uvukla u geopolitičko sučeljavanje zapada sa Ruskom Federacijom. Ona je izjavila da zastoj u dijalogu pogoduje Rusiji i da ga Rusija koristi, iako to nema blage veze sa onim što se dešava na međunarodnom planu. Ipak, nekome to odgovara", izjavio je Drecun.

U ovakvom ambijentu sledi i susret srpskog predsednika sa nemačkim kancelarom koji ima nezahvalnu ulogu da, posle Angele Merkel, pozicionira Nemačku na onaj način na koji je to ona uradila.

" Nemačka će pokušati da pokrene nešto između Beograda i Prištine, a pokušaj će biti usmeren svakako i na rat u Ukrajini, na poziciju Srbije u svemu tome, ali prevashodno na nastavak dijaloga. Međutim, čini mi se da je ovo više usmereno ka pritisku na Srbiju da prihvati razgovore o tzv. uzajamnom priznanju ", kaže Drecun.

Dodaje da političari na Zapadu smatraju da bi brzim rešenjem odnosa između Beograda i Prištine, zavisnost Srbije od ruske podrške u UN po pitanju Kosova prestala bi da postoji. Time bi bio otvoren put za marginalizaciju ruskog prisustva.

"Nemačka pozicija je tvrda i od početka govori da je za njih jedino rešenje dijaloga da Beograd prizna samoproglašenu državu Kosovo. U takvoj isključivosti ne možemo da očekujemo napredak ", kaže Drecun.

Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca Srbije, kaže da dijalog Beograda i Prištine postoji na nivou tehničkih pitanja, ali on ne vodi ka rešenju jer mu se pristupa sa dve različite tačke. Kaže da se u prethodna tri meseca na mala vrata najavljuju novi pritisci na Srbiju.

"Navikli smo na pritiske i iz okruženja, i iz Evrope, i iz Amerike. Međutim, ono što je prošlo nezapaženo jeste činjenica da nijedan političar nije primio Kurtija nakon sahrane Medlin Olbrajt. Na ovaj način šalje se poruka da i Kurti mora da se disciplinuje",  kaže Beriša.

Dodaje da se Kurti “zaglavio kao magare u blatu”, te da nema hrabrosti da uđe u rešavanje pitanja između Prištine i Beograda.

Komentar Volfganga Petriča na ovu temu pročitajte OVDE.

Izvor: Kosovo onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA