Najnovije

''SADA VIŠE NIJE U PITANJU DONBAS'': CNN o situaciji u Ukrajini i šta će Putin uraditi 9. maja

Američki Si-en-en spekuliše danas o razvoju situacije u Ukrajini i tvrdi, pozivajući se na američke i zapadne zvaničnike, da bi ruski predsednik Vladimir Putin mogao zvanično da proglasi rat Ukrajini 9. maja, dok u drugoj vesti pominje mogućnost da bi tog dana invazija mogla da bude okončana.

Parada Pobede (Foto: RIA Novosti)

Ovaj američki medij navodi da je papa Franja rekao u intervjuu za italijanski Korijere dela sera da mu je mađarski premijer Viktor Orban, kada su se susreli krajem aprila, rekao da Putin planira da okonča invaziju na Ukrajinu 9. maja, na Dan pobede.

"Orban mi je, kad smo se sreli, rekao da Rusi imaju plan i da će sve biti gotovo 9. maja. To bi objasnilo brzinu eskalacije ovih dana. Jer sada više nije u pitanju samo Donbas, nego i Krim i Odesa, odnosno zauzimanje ukrajinske luke na Crnom moru", navodi Si-en-en da je rekao papa.

On je ponovio da je spreman da putuje u Moskvu kako bi se sreo sa Putinom i, kako tvrdi Si-en-en, uporedio rat u Ukrajini s genocidom u Ruandi.

U odvojenoj vesti, Si-en-en piše da američki i zapadni zvaničnici veruju da bi Putin mogao zvanično da proglasi rat u Ukrajini 9. maja, što bi omogucilo potpunu mobilizaciju rezervnih snaga Rusije.

Kako dalje navodi, zapadni zvaničnici već dugo tvrde da će Putin iskoristiti "simbolički značaj i propagandnu vrednost" Dana pobede, kojim se obeležava poraz nacista 1945. godine, kako bi objavio ili vojna dostignuća u Ukrajini ili veliku eskalaciju neprijateljstava ili, kako navode, oboje.

O situaciji u Mariupolju pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA