Najnovije

BRITANCI RUŠE DEJTONSKI SPORAZUM: Pod izgovorom o ruskoj pretnju ubacuju vojsku u BiH

Britanci planiraju agresivne akcije i vojnoobaveštajne provokacije i žele da iskoriste obaveštajnu matricu koju grade o "velikoj ruskoj pretnji" i "zloćudnim i agresivnim akcijama", kako bi srušili politički i ustavni položaj Republike Srpske, fizički uklonili njene najvažnije nosioce institucionalnih ovlaštenja i srušili Dejtonski mirovni sporazum, izjavio je ekspert za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević.

NATO u BiH (Foto: NATO štab u Sarajevu)

Za takvu akciju, ukazao je Galijašević, treba im snažnije prisustvo i tu operaciju okupacije BiH žele da opravdaju ugovorima sa Euforom, kroz operaciju "Altea", zatim direktnim ugovorima sa komandom NATO-a u Sarajevu, pa i sporazumima sa Oružanim snagama BiH o neophodnoj obuci pripadnika Oružanih snaga BiH.

- Reč je o zloćudnim planovima destabilizacije BiH - ocenio je Galijašević za Srnu, komentarišući nedavne izjave britanskog ministra spoljnih poslova Elizabet Tras prilikom posjete BiH kada je govorila o "malignom uticaju Rusije", te u Ministarstvu odbrane u Savetu ministara pozivala BiH da podrži Ukrajinu.

On je istakao da bi bilo pogrešno verovati da je Trasova neobaveštena i da nije upućena u završenu obuku koju su upravo britanski specijalci obavljali u Oružanim snagama BiH.

Galijašević je podsetio da je već početkom rata u BiH britanska obaveštajna služba poslala na teren Gregorija Ronalda, Bojdela (Vernana) Alen-Filipa i Leslija Dadida Edvina iz obaveštajnog centra u Bristolu (Velika Britanija) da muslimane okupljene oko mudžahedinskih formacija obuče tehnikama verskog nasilja i rukovanja minsko-eksplozivnim sredstvima.

Paralelno sa ovom vrstom obuke, još u toku rata američka Vlada je ovlastila paramilitarnu organizaciju MPRI da muslimansku i hrvatsku vojsku obučava kroz posebno osmišljen programski sadržaj i operaciju koja je dobila jedinstven naziv "Opremi i Obuči".

- Ova vrsta obuke i princip naoružavanja i opremanja nastavljeni su punih 10 godina posle rata i trajali i bili primenjeni na vojsku muslimansko-hrvatske federacije sve do integracije vojnih potencijala i formiranja zajedničkih Oružanih snaga BiH u januaru 2006. godine - naveo je Galijašević.

Praktično, rekao je on, Oružane snage BiH su kroz složene programe NATO-a u BiH, ali i razne britanske operacije -poput operacije "Padobran" iz 2014. godine završile obuku o onom što se primenjivalo u Ukrajini poslije 2014.

- Ono što je najavila ministar inostranih poslova jeste, u stvari, pokazivanje namere britanskih oružanih snaga i obaveštajno-bezbednosne zajednice da povećaju svoje prisustvo i da ubacivanje velikog broja pripadnika specijalnih snaga opravdaju navodnom novom obukom Oružanih snaga BiH - zaključio je Galijašević.

O stvaranju Velike Evroazije pročitajte OVDE.

Izvor: SRNA

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA