Najnovije

RUSKI PORTAL O DOGAĐAJU U SRBIJI: Sećanje na velikog ruskog genija i srpskog akademika

Ovog maja obeleženo je 150 godina od rođenja velikog ruskog matematičara Nikolaja Nikolajeviča Saltikova. Sahranjen je u Beogradu, gde je živeo i radio dugi niz godina, a u prestonici Srbije postoji i ulica koja nosi njegovo ime. Pre neki dan, zahvalni potomci i zemljaci,položili su cveće na grob Nikolaja Saltikova, piše Tvernews.ru.

Srbija i Rusija (Ilustracija: RIA Novosti)

Nikolaj Nikolajevič Saltikov - izuzetan matematičar i mehaničar, profesor Harkovskog i Beogradskog univerziteta, član Srpske akademije nauka. Rođen je 23. maja 1872. godine u gradu Višnji Voločok, Tverska gubernija. Diplomirao je na Harkovskom univerzitetu, 1899. godine odbranio je magistarsku tezu, a 1906. godine - doktorsku disertaciju iz matematike, dugi niz godina je tamo rukovodio Odeljenjem za teorijsku i praktičnu mehaniku.

Godine 1919. Nikolaj Saltikov je izabran za gradonačelnika nakon zauzimanja Harkova od strane Bele armije, ali je sa njom napustio grad tokom ofanzive boljševika, živeo i radio u Tbilisiju. I tamo su 1921. na vlast došli boljševici, a profesor Saltikov je emigrirao u Jugoslaviju. Tu je odmah imenovan za vanrednog profesora matematike Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a 1930. godine kraljevskim ukazom za redovnog profesora.

Nikolaj Nikolajevič Saltikov je učestvovao u radu Ruske akademske grupe u Beogradu i Ruskog naučnog instituta, predstavljao je ove organizacije na međunarodnim skupovima ruske akademske emigracije u Cirihu, Atini, Beogradu.

Godine 1934. izabran je za dopisnog člana, a 1946. za redovnog člana Srpske akademije nauka, bio je član Društva matematičara, fizičara i astronoma NR Srbije, Saveza matematičara, fizičara i astronoma g. Jugoslavija. Godine 1946. postao je naučni saradnik novoosnovanog Matematičkog instituta Srpske akademije nauka. Preminuo je 28. septembra 1961. godine i sahranjen na Novom groblju u Beogradu.

Profesor N.N. Saltikov je objavio oko 300 naučnih radova iz matematike, istorije nauke, nebeske mehanike i geometrije, uključujući više od 100 u egzilu. U Parizu su objavljene tri velike monografije o metodama integrisanja jednačina, a poslednja je objavljena 1947. godine u Beogradu.

Nadan rođenja Saltikova, na inicijativu profesora Vjačeslava Vorobjova iz ruskog grada Tver, predsednika Saveza pravoslavnih preduzetnika Tverske oblasti Alekseja Tretjakova, Tverskog ogranka Carskog pravoslavnog palestinskog društva, održana je memorijalna akcija – polaganje cveće na grobu N.N. Saltikova na Novom groblju u Beogradu u ime stanovništva Tverske oblasti.

Organizatori akcije izrazili su duboku zahvalnost Srpsko-ruskom centru „Majak“ (Srbija) i lično njegovom direktoru Vladimiru Prebiračeviću na pomoći u održavanju manifestacije, piše tverski informacioni portal.

Izvor: Pravda/Tvernews.ru

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA