Najnovije

File: Prajd prekretnica u istoriji

Brisel -- Komesar za proširenje EU Štefan File pozdravio je današnje održavanje Parade ponosa u Beogradu kao "prekretnicu u savremenoj istoriji demokratske Srbije".
Štefan File (foto: Jutjub)

Štefan File (foto: Jutjub)

"Posvećenost snaga bezbednosti, Parlamenta i uglednih političara, kao i diplomatske zajednice i civilnog društva u Srbiji, predstavlja značajan napredak ka efikasnom ostvarivanju prava LGBTI zajednice, odnosno ostvarivanju ljudskih prava u širem kontekstu", naveo je File. File je u saopštenju odao priznanje "profesionalnom ophodjenju bezbednosnih snaga koje su pružile zaštitu učesnicima šetnje". Evropski komesar je takodje osudio pretnje ekstremističkih grupa, a pozdravio odluku Vlade Srbije da dozvoli održavanje Parade ponosa. Još jedan korak Srbije ka snažnoj demokratiji Šef Misije OEBS-a u Srbiji, ambasador Peter Burkhard, ocenio je danas da održavanje Parade ponosa predstavlja još jedan korak Srbije u pravcu usvajanja medjunarodnih standarda u ostvarivanju osnovnih ljudskih prava na slobodu okupljanja i izražavanja. "Čestitamo i gradjanima i vlastima na tome što je jedna društvena grupa mogla mirno da ostvari ova svoja prava", rekao je Burkhard Tanjugu. On je istakao da je multikulturalna država poput Srbije u prilici da slavi svoju raznovrsnost i da na toj osnovi gradi snažno demokratsko društvo. Kif: Vlada omogućila građanima da uživaju svoja prava Britanski ambasador u Beogradu Denis Kif pozdravio je danas održavanje Parade ponosa u Beogradu. "Vlada Srbije je omogućila svim gradjanima da uživaju prava koja im garantuju Ustav i zakoni", poručio je Kif preko Tvitera. Kif je jedan od ambasadora koji su i lično učestvovali u današnjoj Paradi kako bi, kako je naveo, pokazao ličnu solidarnost "s grupom gradjana koja se svakodnevno susreće s velikim izazovima". Forin ofis čestitao na uspešnoj Paradi ponosa Britanski Forin ofis čestitao je danas Srbiji na uspešnoj Paradi ponosa u Beogradu, a Vladi Srbije na stvaranju odgovarajućih uslova za održavanje prve takve manifestacije od 2010. godine. Britanski ministar za Evropu Dejvid Lidington pozdravio je današnje održavanje beogradskog Prajda i izrazio zadovoljstvo što je "raznolikost Srbije proslavljena u prisustvu velikog broja ljudi", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu britanske vlade. "Vlada Srbije zaslužuje priznanje što je, nakon što je u protekle tri godine Parada bila zabranjena iz bezbednosnih razloga, stvorila uslove da se Parada održi, i nije ustuknula pred pretnjama netolerantne manjine", saopštio je Lidington.
Pročitajte još:
"To je pozitivan signal za Srbiju uoči otvaranja Poglavlja 23 u pregovorima o pristupanju Evropskoj uniji, koji ukazuje da je posvećena vrednostima članstva u EU", ocenio je britanski ministar. On je naveo da Velika Britanija već radi zajedno sa srpskim vlastima na podržavanju prava LGBT zajednice i smanjenju netolerancije, i poručio da "taj rad mora da se nastavi". U saopštenju Forin ofisa se podseća da je u Beogradu danas održana prva Parada ponosa otkako su tokom Prajda 2010. izbili žestoki sukobi izmedju krajnje desničarskih grupa i policije, kao i da je srpska vlada iz bezbednosnih razloga zabranila planirane parade izmedju 2011. i 2013. godine. Izvor: B92

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA