Najnovije

EKSHUMIRANO TELO MUAMERA ZUKORLIĆA: U toku obdukcija

Telo predsednika Stranke pravde i pomirenja (SPP) i nekadašnjeg muftije Islamske zajednice (IZ) u Srbiji Muamera Zukorlića ekshumirano je danas u selu Orilje u opštini Tutin i u toku je sudska obdukcija u bolnici u Novom Pazaru, koju je zahtevala porodica.

Muamer Zukorlić (Foto: Jutjub)

Po objavljenoj obdukciji, Zukorlić, koji je preminuo pre šest meseci u 51. godini, kako je tada navedeno, od srčanog udara, biće ukopan u haremu Altun alem džamije u centru Novog Pazara.

Jake snage policije nisu dozvolile pristup mestu gde su ekipe obducenata sudskih medicina iz Beograda, Sarajeva i Hamburga obavili ekshumaciju.

Viši sud u Novom Pazaru odobrio je međunarodnu ekspertizu sastavljenu od obducenata sudskih medicina iz ta tri grada, a proces nadgleda Državno tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Ovaj sud postupa od 11. aprila po krivičnoj prijavi Zukorlićevog sina Usame Republičkom javnom tužilaštvu (RJT), u kojoj je zatražio da se utvrdi tačan uzrok smrti njegovog oca.

Usame Zukorlić je ranije predao RJT laboratorijske nalaze koji, kako je pre toga saopštio javnosti, pokazuju da njegov otac nije umro prirodnom smrću, već da je otrovan.

On je u obraćanju javnosti 10. aprila, kojoj su prisustvovali brojni članovi porodice, rekao da je jedna laboratorija utvrdila da postoji visoka verovatnoća da je Muamer Zukorlić otrovan teškim metalima, a druga da je otrovan hranom.

Usame Zukorlić: Potreba za istinom ispred emocija

Predsednik Stranke pravde i pomirena Usame Zukorlić izjavio je danas da je ekshumacija njegovog oca muftije Muamera Zukorlića, koja se obavlja radi sudske obdukcije, jako težak trenutak za porodicu, ali da je potreba za istinom i saznanjem o tome kako je on preminuo ispred emocija.

"Pre svega želim da se zahvalim pravosudnim organima Srbije koji su uvažili svaki naš zahtev, pa i da se formira međunarodna ekspertiza, iako to nije pravosudna praksa, osim tek u drugostepenom postupku", rekao je Zukorlić Tanjugu.

Prema njegovim rečima, pravosudni organi Srbije su uvažili njihovu molbu da se formira tim u kome će učestvovati ekspert iz Sarajeva, direktor sudske medicine profesor Nermin Sarajlić i stručnjak iz instituta za sudsku medicinu iz Hamburga.

Telo Muamera Zukorlića će nakon ekshumacije sa groblja u njegovom rodnom selu Orlju biti prebačeno u harem Altun alem džamije u Novom Pazaru, gde će ponovo biti sahranjeno nakon obdukcije.

Usame Zukrolić je rekao da je želja porodice i roditelja pokojnog Muamera Zukorlića bila da se on sahrani u Orlju, ali da će sada moći da se "ispravi greška" i on ukopa pored ostalih uglednih muslimana iz ovog kraja Srbije i zahvalio Islamskoj zajednici Srbije što je to inicirala i odobrila.

O nemačkoj diplomatskoj ofanzivi na Zapadni Balkan pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA